KAD VAM SE NE KUHA

Turska jaja s jogurtom toliko su dobra da ih, osim za doručak, često radimo i za brzi ručak, evo recepta

Turci rade toliko dobra jaja da vam klasična, ona ‘na oko‘, više neće pasti na pamet

U slučaju da ste barem jednom u životu posjetili Tursku, vjerujemo da ste imali prilike uživati u cilbiru, jajima s jogurtom koji su sve samo ne obična i dosadna. Turci ovo jelo najčešće poslužuju kao dio meze ili za doručak, ali nama često zna poslužiti kao brzi ručak usred tjedna, kada nam se ne da previše razmišljati o kuhanju, prljati previše suđa i kad u hladnjaku nemamo previše namirnica, a još uvijek nam se jede nešto fino, zasitno i slasno.

ŠTO JE CILBIR?

Turski cilbir sastoji se od poširanih jaja koja se poslužuju na aromatičnom umaku od jogurta i češnjaka, a zatim se preliju toplim maslacem ili, po želji, maslinovim uljem. Dodatak ljute papričice je, reći će neki, obavezan, dok ga drugi ipak vole izbjeći. Po originalnom receptu, koriste se pahuljice Aleppo papričice. Turci ovo jelo najčešće poslužuju uz simit, okruglo pecivo posipano sezamom, no dobro se slaže uz bilo koji kruh ili pecivo koje vam se u tom trenu nađe pri ruci, posebice ako ste ga napravili sami.

image
Gmvozd/Getty Images

KAKO NAPRAVITI CILBIR?

Pripremite grčki jogurt, količinu prilagodite broju ljudi za stolom. Primjerice, ako ovo jelo radite za jednu osobu, čašica od 150 grama bit će više nego dovoljna. Začinite ga protisnutim češnjakom, količine također prilagodite vlastitim potrebama i željama. Nekima je dovoljno tek malo svježeg češnjaka i ne vole da prevladava, dok ga drugima nikada nije dovoljno, pa pažljivo dozirajte. Jogurtu dodajte još i sol, a dobra ideja bit će i malo kumina. Sve dobro pomiješajte.

image
Gmvozd/Getty Images

Zatim je na redu poširanje jaja. Najjednostavniji način bit će u dubljem tanjuru pomiješati vodu s malo alkoholnog octa, u to dodati razbijeno jaje i pustiti da stoji 10-ak minuta. Tako ćete ga lakše izvaditi i njime baratati. Cijeli postupak pripreme pogledajte ovdje. U slučaju da ste već iskusni kod poširanja jaja, bit će dovoljno tek zagrijati vodu s malo octa, u nju ubaciti jaje i pustiti da se skuha, otprilike 3 do 4 minute. Više savjeta za poširanje jaja potražite ovdje.

image
Gmvozd/Getty Images

Na kraju, u tavi otopite maslac, dodajte pahuljice Aleppo ili neke druge papričice, a dodati možete i malo kumina i crvene paprike. Dobro sve pomiješajte i kuhajte još kratko dok se svi sastojci ne povežu. Kod pripreme maslaca svakako pripazite da ne zagori kako ne bi postao gorak, a u slučaju da iz nekog razloga izbjegavate maslac, koristiti možete i maslinovo ulje.

image
Gmvozd/Getty Images

I SAMO JOŠ SPOJITE SASTOJKE

U dublji tanjur stavite najprije jogurt, dodajte otopljeni maslac sa začinima, a zatim i jaje. Dodajte još malo maslaca, pospite svježim aromatičnim biljem po želji (peršin, kopar, timijan su dobra opcija), a zatim poslužite uz krišku kruha. Želite li da jelo izgleda još ljepše i postane još ukusnije, na kraju ga možete posipati i sitno sjeckanim pistacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:51