Ni teški, ni dugi

Tri recepta našeg poznatog chefa zbog kojih će vam odmor ili život uz more biti još ljepši

Sve što trebate je spustiti se u najbližu uvalu i dobro pogledati što se krije na stijeni, ispod kamena ili u plićaku

Kada smo svojevremeno predložili chefu murterske konobe Boba da bismo s njim kuhali "jela iz plićaka" ugostio nas je na svom kornatskom utočištu - otočiću Gangaro, i pripremio nam jela od namirnica koje mu je more dalo. Cijelu tu avanturu doživjeli smo u ljeto u društvu glavnog aktera - chefa Vjeke Bašića, ali i vlasnika Michelinovom zvjezdicom nagrađenog šibenskog restorana Pelegrini, chefa Rudolfa Štefana, o čemu smo vam pisali ovdje.

image

Vjeko Bašić i Rudolf Štefan

Marko Miščević/Cropix

Topli ljetni dan, daleko od grada, asfalta, pa čak i ljudi, bio je kao stvoren da u sebi probudimo inspiraciju, ali i avanturistički duh. Najbolje je to, očekivano, napravio naš domaćin koji nam je za ovu prigodu pripremio nekoliko jednostavnih jela s namirnicama koje možete pronaći na svakoj morskoj obali (ili skoro svakoj).

Ježinci, volci, grmalji i škrpuni našli su se na našim tanjurima u obliku salate, brudeta, tjestenine i rižota, pripremljeni ni manje ni više nego na malom plinskom kuhalu u dvorištu Vjeke Bašića.

image
Marko Miščević/Cropix

Na meniju su se trebale naći i vlasulje, no kad smo stigli i pogledali Vjeku, sve nam je bilo jasno: "Vlasulje? S njima sam se jutros posvadio pa ih ipak nećemo spremati", počeo nam je objašnjavati promjenu jelovnika, ignorirajući pošalice na račun otečene gornje usne koje su pljuštale sa svih strana.

No, čak i bez njih, taj dan i tanjuri s jelima koje smo probali, bili su za pamćenje. Baš vam iz tog razloga, ako živite uz more ili ćete idućih tjedana svaki slobodan trenutak pokušati provesti uz naš Jadran, donosimo nekoliko odabranih recepata chefa Bašića koje još i danas pamtimo.

image
Marko Miščević/Cropix

BRUDET S GRMALJIMA I ŠKRPUNIMA

image
Marko Miščević/Cropix

RIŽOTO S PRILJEPCIMA

image
Marko Miščević/Cropix

SALATA OD VOLAKA, MOTARA I SALIKORNIJE

Više recepata chefa Bašića, ako i cijelu reportažu s otočića Gangaro pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 07:51