Sjećate li se one priče o brodetu od prije par tjedana, kad smo rekli, kao i mnogi puno puta prije nas, kako na našoj obali i otocima vrlo vjerojatno ima recepata za to jelo koliko i kuća? S ovim je jelom slično. Vrbovečka pera, to divno jelo, koje mnoge na prvi pogled oblikom podsjeti na talijanski klasik - pizzu, u svakoj se kući u vrbovečkom kraju radi po sličnoj recepturi. No, vole istaknuti kako ni jedna nije ista i kako svaka ima svoje draži.
Oni koji su probali ovo tradicionalno jelo, koje se nekad pravilo nakon pečenja kruha od preostalog tijesta, znaju kako je bogato okusima, a posebno su oduševljeni kad doznaju da se radi od sastojaka koje je nekad, a bome i danas, imala svaka seoska kuća. Baš kao i svaki bolji starinski kolač. Međutim, posebnost vrbovečke pere je što se izrađuje od dizanog tijesta, a nadjev je isključivo od sira, vrhnja, jaja, soli s dodatkom brašna ili krupice, bez drugih sirovina u smjesi. I obavezno je okrugog oblika. Više detalja o ovom tradicijskom jelu možete doznati iz priče koju smo napravili kada smo istraživali ovaj recept, a u nastavku vam donosimo i recept.
Trebat će vam:
600 g glatkog brašna
400 ml mlijeka
32 g kvasca
16 g šećera
32 g svinjske masti
15 g soli
Za nadjev:
800 g svježeg sira
280 g kiselog vrhnja
14 g soli
24 g kukuruzne krupice
2 jaja
Za preljev:
100 g kiselog vrhnja
2 jaja (žumanjci, bjelanjke odvojite za tijesto)
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte šećer, jednu žlicu brašna od izvagane količine i kvasac. Pomiješajte i stavite na toplo mjesto da uzađe. U brašno umiješajte sol, svinjsku mast i ulijte uzdignuti kvasac. Umijesite tijesto i stavite ga na dizanje do trenutka kad mu je volumen udvostručen.
Za nadjev, u zasebnu posudu dodajte svježi kravlji sir, vrhnje, 2 jaja, 2 bjelanjka (žumanjke ostavite za preljev), kukuruzno brašno i sol. Sastojke sjedinite i miješajte. Sir ne smije biti potpuno jednolično usitnjen, odnosno nadjev mora sadržavati i krupnije komadiće sira.
Za preljev, u treću posudu dodajte kiselo vrhnje i žumanjke pa umutite. Premijesite dignuto tijesto. Podijelite ga na tri dijela. Svaki razvaljajte ukrug na debljinu od cca 1 cm (promjer cca 45 cm). Po sredini tijesta rasporedite 1/3 nadjeva tako da rub ostane netaknut. Preklopite rubove tijesta preko nadjeva i prelijte trećinu preljeva. Jednako napravite druge dvije pere.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....