Ako ste se ikad našli u Bosni i Hercegovini tijekom ljeta ili kojim slučajem imate prijatelje ili obitelj iz tih krajeva, tada sasvim sigurno znate kako se ondje u ovo doba godine paprike pune malo drugačije nego kod nas. I dok se u Hrvatskoj one najradije pune mesom ili smjesom mesa i riže te kuhaju u soku od rajčice, s druge strane granice ove ljetne plodove pune krumpirom i peku u pećnici.
Naravno, varijacija na ovaj recept ima mnogo. Neki će krumpir za punjenje naribati, dok će ga drugi narezati na male kocke. Jedni će u smjesu dodati i zrelu rajčicu i/ili mlijeko, drugi će to preskočiti, baš kao i šaku riže. Jedni će krumpir dobro isprati, a drugi ga tek ocijediti... Kako god, jedno je sigurno, ovo je jelo jedno od onih koje ne preskačemo ljeti. A kad ga ispečete i okusite, vidjet ćete koliko je teško procijeniti je li bolje toplo ili hladno.
Inače, u nama susjednoj zemlji ovo je tradicionalno jelo koje se oduvijek spravlja "po starinski", od osnovnih namirnica, no želite li ga "nadograditi", svakako možete i to na više načina.
Video za "paprike punjenje krompirom" (kako to kažu naši susjedi) s fotografije, pogledajte na ovom linku.
Za kraj, da još dodamo, iako se u Bosni i Hercegovini paprike punjene krumpirom tradicionalno služe kao samostalno jelo, uz njih se može, ali i ne mora, poslužiti i hladni narezak. Ipak, jedna je stvar nezaobilazna, a to je kajmak! Kad spojite vruću papriku punjenu krumpirom s malo dobro ohlađenog kajmaka, refleksno će vam doći da zatvorite oči i uživate u okusima ovog ljeta, a to ne želite propustiti, zar ne!?
Trebat će vam (za 4 osobe):
1 kg krumpira
1 veća glavica luka
2 režnja češnjaka
sol
svježe mljeveni papar
2 žličice slatke mljevene paprike, može i dimljena
1 dcl ulja
8 srednje velikih paprika
Priprema:
Krumpir naribajte ili narežite na jednako velike (odnosno male) kocke.
Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
Krumpir ocijedite (pogotovo ako je riban) pa mu redom dodajte luk, češnjak, sol, svježe mljeveni papar, slatku papriku i ulje. Sve sastojke jako dobro izmiješajte i po potrebi dodatno popaprite!
Papriku operite, a zatim joj odrežite gornji dio uz kličak i punite smjesom od krumpira, ali nemojte previše tiskati da punjenje ne bi bilo nabijeno.
Vatrostalnu posudu nauljite i slažite ovako punjene paprike jednu do druge. Ostatak smjese od krumpira rasporedite u posudu između paprika, dodatno posolite i nauljiti te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Temperaturu sad podignite na 200ºC i pecite otklopljeno oko sat vremena s oba upaljena grijača ili 30-ak minuta poklopljeno i 10-ak minuta otklopljeno na programu ventilacijske pećnice.
Prema nekim receptima, pred kraj pečenja, paprike možete preliti s 1,5 dcl mlijeka ili sa 100 g vrhnja umiješanog s 1 dcl vode, i dodatno zapeći još 10 minuta u pećnici.
Poslužite tople ili hladne uz kajmak.