U slučaju da ste se već umorili od silne priče o krafnama, možda bi kroštule mogle biti dobar odabir prženog tijesta za vas. Obožavaju ih u Dalmaciji i Istri, vole ih i Slovenci (i nazivaju hroštule), a u ovo vrijeme dobro su došle na svakom stolu u cijeloj zemlji.
Pripremaju se daleko jednostavnije od krafni, a rezultat je hrskavo, slasno pecivo koje je najbolje kada se posipa šećerom u prahu. Iako postoje moderne varijante s čokoladom, mi kroštule najviše volimo u svom izvornom obliku i takvima se svake godine iznova vraćamo. U nastavku ostavljamo provjereno dobar recept.
Trebat će vam:
3 žumanjka
2 žlice šećera
3 žlice ruma
1 naranča
1 limun
200 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 žlice kiselog vrhnja
oko 800 m ulja za prženje
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema:
Električnom miješalicom izmiješajte žumanjke sa šećerom. Dodajte rum i naribane korice naranče i limuna. Zatim postupno dodajte prosijano brašno, sol i vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da odstoji 15-ak minuta. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete srednje čvrsto tijesto. Razvaljajte tanko tijesto valjkom. Narežite ga na trake dužine oko 15 cm i širine oko 2 cm. Svaku traku preklopite u čvor ili, prema vlastitoj želji, izrežite tijesto u neke druge oblike. Možete trake tijesta saviti pomoću vilice i dobiti oblik cvijeta. Tijesto pržite u dubokom ulju dok ne porumeni. Kroštule pospite šećerom u prahu i poslužite uz čaj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....