Sezona je voća o kojem sanjamo cijelu godinu. Prvo su nas razveselile slatke jagode, potom i sočne trešnje, pa je došao red i na okrepljujuće borovnice. Sad je već vrijeme marelica, a tek nam slijedi najbolje od ljeta.
Za novi broj magazina Dobra hrana naša suradnica Slavica Šagolj, koju možete pratiti na Instagramu pod profilom Salsa&Šalša by Slavica Šagolj, pripremila je nekoliko odličnih recepata za ljetne torte sa spomenutim voćem, među kojima i za jednu kremastu tortu koju možete peći baš za sve prigode koliko je ukusna i atraktivna. Najbitnije za ovu tortu su maline i pistacije od kojih ćete napraviti kremu. No, ne dajte se ustrašiti, recept je možda dug, ali nije težak te ćete ga, vjerujemo, rado ponoviti.
TORTA OD MALINA S KREMOM OD PISTACIJA
Za biskvit:
2 jaja
50 g šećera
1 vanilin šećer
70 ml mlijeka
50 ml ulja
100 g glatkog brašna
prstohvat praška za pecivo
1 žlica kakaa
prstohvat soli
Za kremu od malina:
350 g malina
1 žlica džema od malina
korica jednog limuna
50 g šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žlica agar agara
Za bijelu kremu:
350 ml mlijeka
50 g šećera
1 vanilin šećer
2 žlice brašna
2 žlice gustina
Dodatno:
50 g omekšalog maslaca
1 žlica limunova soka
Za kremu od pistacija:
250 g mascarpone sira
100 g kreme od pistacija
50 g šećera u prahu
50 g sitno mljevenih pistacija
Priprema:
Za biskvit pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom, zatim dodajte mlijeko, ulje, sol, kakao i na kraju brašno s prstohvatom praška za pecivo. Smjesu izlijte u kalup za tortu i pecite na temperaturi od 175 °C oko 30 minuta. Pečeni biskvit stavite sa strane da se dobro ohladi.
U posudu za kuhanje stavite maline, šećer, agar agar i sve ostale sastojke za kremu od malina te lagano zakuhajte. Kuhajte oko 20 minuta dok se maline ne usitne i ne pretvore u kremu. Maknite posudu s vatre i pustite da se krema ohladi. Hlađenjem će se zgušnjavati.
Iduća krema koju trebate kuhati je bijela krema. U posudu za kuhanje ulijte mlijeko, dodajte šećer te pjenjačom izmiješajte. U hladno mlijeko sa šećerom dodajte brašno i gustin pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Tek tada stavite posudu na vatru i uz neprestano miješanje skuhajte kremu. Kada se zgusne, kuhajte još tri minute uz neprestano miješanje. Kuhanu kremu maknite s vatre i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvara kožica. Pustite da se dobro ohladi. U hladnu kuhanu kremu dodajte 50 g omekšalog maslaca i 1 žlicu limunova soka. Miksajte dok krema ne postane glatka i svilenkasta.
Biskvit izvadite iz kalupa i stavite na pladanj. Obruč kalupa u kojem ste pekli biskvit obložite prozirnom folijom. Vratite ga na kalup i njime obljubite biskvit da lakše slažete iduće slojeve torte. Prvo na biskvit stavljate kremu od malina. Ravnomjerno je rasporedite po cijelom biskvitu. Sljedeća na redu je bijela krema. Ravnomjerno je lagano rasporedite po kremi od malina, pazite da ne pomiješate kreme. Bitno je dobiti uredne slojeve. Po bijeloj kremi složite svježe maline. Sve je lakše jer stranica kalupa sve drži. Sada pladanj s tortom stavite u hladnjak dok pripremate kremu od pistacija.
U posudu za miksanje stavite mascarpone i šećer u prahu te miksajte na najmanjoj brzini. Kada ste dobili glatku smjesu, dodajte kremu od pistacija i sitno nasjeckane pistacije. Nanesite posljednji sloj kreme na tortu pazeći da ne pomaknete maline. Vratite u hladnjak tortu da se dobro ohladi prije posluživanja, minimalno dva sata. Ukrasite malinama i nasjeckanim pistacijama.
Ovaj i ostalih šest recepata za voćne torte, kao i druge zanimljive priče i preporuke, potražite u novom broju magazina Dobra hrana!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....