Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 4 – 6
Sastojci
- Za tijesto:
- 160 g tamne čokolade
- 35 g maslaca
- 6 jaja
- 50 g šećera
- Za kremu:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 4 lista želatine
- 2 jušne žlice Grand Marniera
- 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
- 250 g mascarponea
- 80 g šećera
- 300-400 g jagoda
Priprema
1. korak
Čokoladu i maslac otopite na pari. Žumanjke mikserom miješajte s 20 g šećera dok
smjesa se ne udvostuči. Bjelanjke istucite s 30 g šećera u čvrsti snijeg. Otopljenu
čokoladu ohladite na sobnu temperaturu i umiješajte s žumanjcima. Bjelanjke
kuhačom lagano umiješajte u kremu s žumanjcima i čokoladom.
2. korak
Kalup za torte ili obruč (promjera 22 – 24 cm) obložite masnim papirom, ulijte smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva (s ventilatorom na 160) oko pola sata. Prije nego što tijeto izvadite, provjerite drvenim štapićem je li iznutra pečeno. Kad je tijesto gotovo, ostavite ga da se ohladi.
3. korak
Za kremu zagrijte slatko vrhnje i šećer. Želatinu stavite u zdjelu s hladnom vodom dok se ne napuhne. Kad se vrhnje zagrijalo i šećer otopio, umiješajte listove želatine i
miješajte dok se nije otopila, a zatim maknite s vatre.
4. korak
Vrhnje ostavite da se malo ohladi, a zatim električnim mikserom umiješajte
mascarpone, Grand marnier i ekstrakt vanilije. Na ohlađeno tijesto poslažite
očišćene i narezane jagode i preko njih polijte kremu. Ostavite u hladnjaku preko
noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....