IZVAN OKVIRA

Tko kaže da pesto mora biti samo od bosiljka? Ovaj je malo drugačiji, ali svidjet će se mnogima

 Oksana Ermak/Getty Images/istockphoto
Raštiku kuhamo, pirjamo, radimo od nje juhu, no jeste li ikad od nje pokušali napraviti pesto? Morate probati

Kada pomislimo na pesto, prvo nam na pamet pada zeleni gusti umak. Takvu mješavinu na bazi bosiljka nazivamo pesto alla genovese čiju je tajnu spravljanja otkrio kralj pesta. Iako pesto ima mnogo varijanti, predlažemo vam inačicu s raštikom. Nazivaju je i rašćika, raštan i lisnati kelj, jedna je od najstarijih povrtlarskih kultura koja je dostupna cijele godine. Osim što je siromašna kalorijama (kuhana sadrži samo 49 kalorija po obroku) bogata je i vitaminima. Provjereni recept za pesto od raštike poslužit će vam kada želite obogatiti rižoto ili tjesteninu, obogatitit salatu, njime puniti tjesteninu ili ga samo namazati na tostirani kruh.

image
Istockphoto

PESTO OD RAŠTIKE

Trebat će vam:
1 vezica raštike (oko 500 grama)
1 prstohvat muškatnog oraščića
½ limuna
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
Pecorino Romano, po želji
orasi ili pinjoli, po želji

Priprema:
Listove raštike operite i odvojite od tvrđeg dijela stapke. Stavite ih u zakuhalu vodu oko tri minute, procijedite i prelijte hladnom vodom kako bi listovi ostali zeleni. Listove usitnite tako što ćete ih ubaciti u multipraktik i dodati sve ostale sastojke - češnjak, nekoliko žlica maslinovog ulja, muškatni oraščić i limun. Miksajte dok ne dobijete smjesu željene glatkoće - ako više volite grublje sjeckano nemojte dugo miksati. Dodajte malo soli i ako je suho - još ulja. Po želji, u pesto dodajte i ribani sir te pinjole ili orahe. Poslužite prema želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 07:34