Nepogrešiv izbor

Tjestenine nikad dosta, donosimo vam 5 recepata koje morate probati!

Pljukanci (okusi Orijenta) s gljivama i hummusom

 Žitoproizvod
Baza svih jela je svježa tjestenina koja, za razliku od suhe, sadrži i jaja što znači da ćete u organizam unijeti i zdravu dozu vitamina i proteina

Vjerujemo da nikoga od vas nije zaobišlo minimalističko pravilo „manje je više“. Premda će se mnogi od vas složiti da se ono ne može primijeniti u svakoj situaciji, mi ćemo vam dokazati da u kuhinji itekako može. Jednostavnim spojem jaja i brašna možete unaprijediti vašu svakodnevnu prehranu, a tajna leži u svježoj tjestenini. No, ne brinite, nećete je vi morati mijesiti– našli smo rješenje i za to.

Prema podacima Agencije za hranu iz 2018. godine, znamo da prosječan Hrvat godišnje pojede devet kilograma tjestenine. Međutim, zadnjih se godina pokušavamo pridržavati režima prehrane i dijeta pa su upravo zbog toga ugljikohidrati zadnji na našoj listi za kupovinu. Uglavnom kupujemo suhu tjesteninu, no rijetko tko od nas zna da i tjestenina može biti dobar prijatelj svima koji žele ostati fit.

Riječ je zapravo o svježoj tjestenini koja, za razliku od većine vrsta suhe, sadrži i jaja zahvaljujući kojima ćete u organizam unijeti i zdravu dozu vitamina i proteina. S druge strane, sadrži malo masnoća i bogata je vlaknima. Naravno, prednost svježe tjestenine je što se vrlo brzo može skuhati, za samo 5-6 minuta te što se može pripremiti na bezbroj načina i kombinacija. Sama je po sebi iznimno ukusna pa nije potreban "jak" umak, već samo neki dodatak koji će još više istaknuti njen odličan okus.

Ako smatrate da niste dovoljno iskusni u pravljenju vlastite tjestenine ili za to nemate vremena, trebate znati da je Žitoproizvod odnedavno police rashladnih vitrina u trgovinama napunio svojim najnovijim proizvodima, svježom tjesteninom s raznim okusima. Radi se o nepunjenoj svježoj tjestenini, točnije pljukancima, s raznim okusima; rajčica, špinat, crnilo sipe, okusi Orijenta. Među novitetima našao se i jedan ekskluzivan proizvod - Fuži sa Zigante tartufima.

A kako ne biste morali sami ni recepte tražiti, izdvojili smo pet recepta s pet novih Karla proizvoda. Idealni su za sve koji vole fino jesti, ali ne vole puno vremena provoditi u kuhinji.

Prije nego krenete s kuhanjem donosimo vam nekoliko savjeta kako bi vaša svježa tjestenina bila što boljeg okusa. Naime, svježu tjesteninu nije potrebno dugo kuhati, na pakiranju je označeno preporučeno vrijeme kuhanja, no ako želite tjesteninu ‘al dente‘ kuhajte je nešto kraće. Stavljajte je u slanu odmah kada zakipi, zatim smanjite vatru i ostavite da se kuha bez poklopca. Tjesteninu ocijedite odmah nakon kuhanja i nemojte je ispirati vodom.

Fuži sa Zigante tartufima u umaku od maslaca i češnjaka

Kod pripreme jela s Fužima sa Zigante tartufima ne preporučujemo koristiti ‘teške‘ umake na bazi sira ili vrhnja kako ne bismo izgubili iskonski okus tartufa, stoga vam donosimo recept za savršeni užitak.

image

Fuži sa Zigante tartufima u umaku od maslaca i češnjaka

Žitoproizvod

Za jelo vam je potrebno 250 g KARLA fuža sa Zigante tartufima, 100 g maslaca, 3 češnja češnjaka, korica jednog BIO ribanog limuna, parmezan, dva prstohvata sušene kadulje, sol i bijeli papar

Korak po korak:

  1. Fuže skuhajte u posoljenoj vodi prema uputama s pakiranja. Sa strane ostavite malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  2. Na laganoj vatri otopite maslac, a potom dodajte usitnjeni češnjak i kratko ga popržite.
  3. Na maslac i češnjak dodajte kuhane fuže i izmiješajte. Tjestenini dodajte ribanu koricu limuna, kadulju, sol i bijeli papar.
  4. Ulijte malo vode (cca 150ml) u kojoj se kuhala tjestenina i ostavite još minutu na laganoj vatri da se prožmu svi okusi. Dobar tek!

Umjesto sušene kadulje, možete pripremiti i umak sa svježim listićima kadulje, ako se odlučite za tu varijantu onda kadulju umjesto češnjaka kratko popržite na maslacu dok ne postanu hrskavi. Umjesto ribanog sira, na gotovo jelo možete dodati i malo naribanog svježeg tartufa.

Pljukanci (okusi Orijenta) s gljivama i hummusom

Pljukanci s okusima Orijenta su blago ljutkastog okusa. Odlično pašu uz pikantnije umake za one koji vole malo više ‘šarf‘, ali i uz lagane i neutralne umake s kojima njihov okus još više dođe do izražaja.

image

Pljukanci (okusi Orijenta) s gljivama i hummusom

Žitoproizvod

Potrebno vam je 250 g KARLA pljukanaca s okusima Orijenta, 250 g šampinjona, maslinovo ulje i dva češnja češnjaka. Za hummus će vam trebati 400 grama konzerviranog slanutka, jedna žlica tahini paste, jedan češanj češnjaka, sok pola limuna, sol te voda u kojoj se kuhao slanutak.

Korak po korak:

  1. Slanutak iz konzerve stavite kuhati u kipuću vodu 10 minuta. Sa strane ostavite šalicu vode u kojoj se kuhao slanutak. Kuhani slanutak stavite u zdjelu napunjenu hladnom vodom, a potom ga trljajte između dlanova kako bi skinuo opnu s njega.
  2. Slanutak procijedite, a potom ga stavite u blender s ostalim sastojcima za humus. Miksajte dok ne dobijete kremastu, gušću smjesu. Vode stavite još dodatno po potrebi.
  3. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckane šampinjone, posolite te ih dinstajte dok ne puste vodu i dobiju lijepu boju. Kad su šampinjoni skoro gotovi, dodajte sitno sjeckani češnjak.
  4. Pljukance skuhajte prema uputama s pakiranja. Šampinjonima dodajte humus i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina te izmiješajte kako biste dobili kremasti umak.
  5. Kuhane pljukance umiješajte u tavu s umakom, sve skupa izmiješajte te ne kraju dodajte nasjeckani svježi peršin. Dobar tek!

Pljukanci s okusom rajčice u umaku od ricotte, tikvica i pršuta

Ovi su pljukanci blago kiselkastog okusa i možete ih poslužiti uz sve vrste umaka – na bazi od sira, povrća, morskih plodova, mesa ili primjerice, uz domaći pesto s omiljenim začinskim biljem.

image

Pljukanci s okusom rajčice u umaku od ricotte, tikvica i pršuta

Žitoproizvod

Za jelo koje smo odabrali za vas potrebno vam je 250 g KARLA pljukanaca s okusom rajčice, dvije manje tikvice, 250 g ricotte, tri žlice parmezana, 100 g pršuta, sol i papar.

Korak po korak:

  1. Pljukance skuhajte prema uputama s pakiranja (sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina).
  2. Na maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckan luk, posolite i dinstajte dok ne omekša.
  3. Na luk dodajte tikvice koje ste narezali na manje komadiće, posolite i dinstajte 10-tak minuta. Potom dodajte pršut koji ste narezali na manje trakice.
  4. Dok se tikvice peku, u posebnoj zdjeli izmiješajte ricottu, parmezan i 100 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete kremasti umak.
  5. Umak od ricotte stavite u tavu s tikvicama i umiješajte ‘al dente‘ kuhane pljukance. Dobar tek!

Pljukanci s crnilom sipe u umaku s jadranskim kozicama

Pljukanci s crnilom sipe odlično pašu uz bijele ili crvene umake s morskim plodovima i sezonskim povrćem.

image

Pljukanci s crnilom sipe u umaku s jadranskim kozicama

Žitoproizvod

Za pripremu jela će vam trebati 250 g KARLA pljukanaca s crnilom sipe, 225 g kozica (jadranske, očišćene), pola tikvice, jedna manja glavica luka, dva češnja češnjaka, jedan dcl bijelog vina, 300 ml vrhnja za kuhanje, 200 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, šparoge (opcionalno) sol i papar.

Korak po korak:

  1. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckan luk, posolite i dinstajte dok ne omekša. Dodajte usitnjeni češnjak i kratko ga popecite.
  2. Na luk dodajte kozice i kratko ih pecite, male su i ne treba im puno za obradu, cca. 5 minuta. Zatim kozicama dodajte, na kockice, narezanu tikvicu, začinite i sve skupa kratko pecite.
  3. Kozice podlijte bijelim vinom i pustite da alkohol ispari. Kad je alkohol ispario, dodajte vrhnje i vodu u kojoj se kuhala tjestenina.
  4. Na samom kraju u umak možete dodati i šparoge koje ste prethodno očistili te termički obradili (na tavici, grillu, kuhane…)
  5. Gotovi umak poslužite s pljukancima koje ste skuhali prema uputama s pakiranja. Dobar tek!

Pljukanci s okusom špinata u umaku s mesnim okruglicama

Kuhana tjestenina s okusom špinata je blagog, ali bogatog okusa i možete ju kombinirati s bilo kojim umakom na bazi povrća, ribe, morskih plodova ili mesa. Uz pljukance s okusom špinata odlično pašu i kremasti umaci na bazi sira (ricotta, mascarpone, gorgonzola...).

image

Pljukanci s okusom špinata u umaku s mesnim okruglicama

Žitoproizvod

Za ovo jelo bit će vam potrebno 250 g KARLA pljukanaca s okusom špinata, 400 g miješanog mljevenog mesa, jedno jaje, pola manje glavice luka, svježi peršin, dva češnja češnjaka, jedna žličica mljevene dimljene paprike, četiri žlice pasirane rajčice, jedan dcl bijelog vina, 200 ml vrhnja za kuhanje i voda u kojoj se kuhala tjestenina.

Korak po korak:

  1. Prvo je potrebno napraviti mesne okruglice. U zdjelu dodajte meso i gore navedene sastojke koji su potrebni za izradu okruglica.
  2. Okruglice popržite na ulju, a kada su gotove ih izvadite i stavite sa strane.
  3. U tavu u kojoj ste pekli okruglice dodajte sitno nasjeckani luk, posolite i dinstajte dok ne omekšaju. Okruglice vratite na luk, dodajte pasiranu rajčicu i izmiješajte. Okruglice podlijte s vinom i pustite da alkohol ispari.
  4. Dodajte vrhnje za kuhanje i vodu u kojoj se kuhala tjestenina (količina ovisi o tome koliko gust umak želite dobiti) i ostavite da se sve lagano krčka na laganoj vatri.
  5. Dok završavate umak skuhajte pljukance prema uputama s pakiranja i poslužite ih s umakom. Dobar tek!

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Žitoproizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:33