DOBRA HRANA U GLJIVAMA

TARTUFI ZA SIROMAHE: Četiri recepta sa crnim trubama koje smo s guštom skuhali i pojeli!

 Berislava Picek / Hanza Media
Imati povremeno ured negdje vani, a pri tome mislimo na prirodu, odnosno šumu, planinu i slično, za nas je prava povlastica. Volimo ići u lov na dobre priče, ali volimo i sami ubrati svoju hranu, pogotovo kad je riječ o onoj divljoj. Tu je prisutan i faktor iznenađenja jer nikad ne znaš na što ćeš naići, možda ulov bude siromašan ili doslovce nikakav, a možda baš taj dan pronađeš, na primjer, vrganja kapitalca ili napuniš košaru kestenima, šipkom, glogom... ili u našem slučaju crnim trubama.

Ove jeseni kad god smo zašli u šumu, posrećilo bi nam se, barem što se tiče gljiva koje nam posljednja dva mjeseca zaokupljaju svu pozornost. Vrganji su zamrznuti i osušeni, sunčanice također, prosenjaci ukiseljeni, a kratko smo se častili i grmačicama. Puzice nam nisu osobito drage, puštaju toliko sluzi pri kuhanju da nas nekako odbijaju, a ni od njihova okusa nismo u transu.

Sisak, 201017.
U okolici Siska u sumi oko sela Duzica trazili smo i brali gljive crne trube.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Sisak, 201017.
U okolici Siska u sumi oko sela Duzica trazili smo i brali gljive crne trube.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Sisak, 201017.
U okolici Siska u sumi oko sela Duzica trazili smo i brali gljive crne trube.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

No, sad je došao red na mrke trube, zanimljive već i po samom nazivu, jer zovu ih i mrkim i crnim, ali i mrtvačkim trubama. Plijene pozornost izgledom jer imaju oblik trube, roga ili lijevka, a boja im varira od smeđe, tamnosive do crne i da ne znamo da su jestive, vjerojatno bismo ih zaobišli u širokom luku.

Sisak, 201017.
U okolici Siska u sumi oko sela Duzica trazili smo i brali gljive crne trube.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Sisak, 201017.
U okolici Siska u sumi oko sela Duzica trazili smo i brali gljive crne trube.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Sisak, 201017.
U okolici Siska u sumi oko sela Duzica trazili smo i brali gljive crne trube.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Njihov latinski naziv Craterellus cornucopioides u prijevodu znači rog obilja pa ih tako i Britanci zovu Horn of plenty, ali i Trumpet of the dead.

Sisak, 201017.
U okolici Siska u sumi oko sela Duzica trazili smo i brali gljive crne trube.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Njihova aromatičnost toliko je cijenjena da ih nazivaju i tartufima za siromahe. Dakle, kako god ih pripremili, može se reći da ćete imati bogovsku gozbu jer crne trubice svaki će stol učiniti kraljevskom trpezom.

Sisak, 201017.
U okolici Siska u sumi oko sela Duzica trazili smo i brali gljive crne trube.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Sisak, 201017.
U okolici Siska u sumi oko sela Duzica trazili smo i brali gljive crne trube.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Gulaš s prahom crnih truba

Zagreb, 251017.
Jela s crnim trubama: savijaca, gulas, mamaz i juha. Jela je pripremila Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

Labneh s crnim trubicama

Zagreb, 251017.
Jela s crnim trubama: savijaca, gulas, mamaz i juha. Jela je pripremila Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

Juha od bundeve sa suhim trubama i vrganjima

Zagreb, 251017.
Jela s crnim trubama: savijaca, gulas, mamaz i juha. Jela je pripremila Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

Brza savijača s crnim trubama

Zagreb, 251017.
Jela s crnim trubama: savijaca, gulas, mamaz i juha. Jela je pripremila Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 23:07