Brazilski specijalitet

Tapioka kruščići sa sirom najfiniji su kad ih jedete tople i u dobrom društvu

Radi ih se od tapioka brašna, što znači da je riječ o bezglutenskoj opciji u kojoj mogu uživati svi

Ono što je kroasan u Francuskoj, to je pao de queijo u Brazilu. Predsjednik Itamar Franco toliko je volio ovaj kruščić da je gotovo na svim sastancima vlade bio obavezan na stolu, te su neki godine njegove dužnosti (1992.-1994.) nazivali „Republika kruha sa sirom“. Osim što ga se može pronaći u domaćim pekarama i odlična je bezglutenska opcija, lako ga je napraviti i kod kuće. Jedina mana ovih sitnih okruglih peciva jest što nemaju dug vijek trajanja - što više vremena od pečenja prolazi, to je tijesto žilavije. Budući da je taj tapioka kruščić, kada je topao, doista jako ukusan, vjerujemo da neće biti problema u društvu pojesti cijeli pleh, osobito ako ih pripremite kao grickalicu prilikom gledanja nekakvog filma, tekme ili zabavne emisije.

image
La_vanda/Getty Images/istockphoto

Pao de queijo

1 jaje
150 ml mlijeka
60 ml suncokretova ili maslinova ulja (plus za premazivanje)
170 g brašna tapioke
50 do 100 g ribanog sira (primjerice gouda)
1 žličica soli

image
La_vanda/Getty Images/istockphoto

U posudi pomiješajte jaje, ulje i mlijeko. Dodajte tapioka brašno i sol pa sve zajedno povežite u tekuću smjesu. Na kraju umiješajte ribani sir po želji. Kalup za muffine premažite maslinovim uljem i dodajte smjesu. Pecite na 180 stupnjeva otprilike 20 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu boju. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi, te poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 11:18