MEKSIČKA IKONA

TAKO SE JEDU TACOSI: Barbacoa janjeći but s criolla salsom

 Željko Grgić / HANZA MEDIA
Meksička ikona, kebab Latinske Amerike, gyros i shawarma države u Trumpovoj nemilosti. Taco. Od najluksuznijih restorana do prodavača na biciklima, ovo kultno jelo može se pronaći u svakom kutku Meksika, ali i ostalih svjetskih metropola

1 kg janjećeg buta s kostima

Za marinadu:

žličica cimeta
žličica češnjaka u granulama
sol
žlica smeđeg šećera
žličica nasjeckane chipotle papričice
maslinovo ulje

Za criolla salsu:

1 crvena paprika
1 ljubičasti luk
2 rajčice
sol
papar
maslinovo ulje
jabučni ocat

Zagreb, 311019.
Ulica Filipa Grabovca 1.
Restoran El Toro.
Tacos,tortilja i umaci. Kuhar Mario Mihelj.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / HANZA MEDIA

Janjeći but natrljajte solju, cimetom, češnjakom, smeđim šećerom, papričicom i maslinovim uljem i ostavite da se marinira preko noći u hladnjaku. Lim u kojem pečete meso pokrijte aluminijskom folijom i meso pecite 4 sata na 180 º C. Meso će se nakon pečenja lako trgati i odvajati od kosti. Sve povrće za salsu nasjeckajte na kockice. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem i jabučnim octom. Poslužite u tortilji s pečenom janjetinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 05:35