Kada smo pripremali ljetno izdanje magazina Dobra hrana odmah smo se svi u redakciji složili kako u tom broju želimo veliki lijepi editorijal i recepte u koracima za izradu domaće paste i gnoccha po talijanskoj recepturi. U tome su nam pomogli Ana Uremović Longobardi i Pasquale Longobardi, mladi bračni par koji je kuharski zanat, prije otvaranja Pizza & Food Laba Papavero na zagrebačkim Mlinovima, ispekao u mnogim restoranima baš u Italiji. Ova simpatična Slavonka i njezin suprug, uvijek nasmijani Talijan, odveli su nas gastronomsko putovanje Italijom upravo pripremajući jela s pastom kako to čine u pojedinim regijama. Također, otkrili su nam osnovni recept za izradu domaće tjestenine. A kada bi ga bilo bolje ponoviti, nego na Svjetski dan paste koji se od 1995. obilježava 25. listopada!?
Osnovni recept za tjesteninu
Mi smo s Anom i Pasqualeom radili tagliatelle i taglioline.
Trebat će vam:
400 g glatkog brašna
100 g semole (durum)
300 g žumanjaka (oko 16 komada)
1 jaje
Priprema:
Pomiješajte brašno (ostaviti 50 g sa strane) i semolu, napravite rupu u sredini i u nju stavite žumanjke i jaje.
Mijesite dok se svi sastojci ne sjedine. Pretkraj, ako je tijesto jako vlažno, umijesite ostatak brašna, ali ga dodajte malo po malo dok ne osjetite da je dovoljno, odnosno da tijesto nije ljepljivo.
Mijesite snažno sedam do 10 minuta. Napravite dvije loptice. Ostavite u hladnjaku da odmori jedan sat.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i stavite na kuhinjsku dasku. Razvaljajte ga valjkom u usku duguljastu traku debljine oko centimetar, a zatim ga razvucite mašinicom za tjesteninu.
Preklopite ga nekoliko puta i provucite kroz najveću širinu na mašinici, ponovite nekoliko puta. Sad počnite smanjivati širinu dok ne dođete do lista debljine između šest do osam milimetara.
Prerežite listove tako da budu dužine od oko 30 cm. Režite u željeni oblik.
Tagliatelle su široke oko osam milimetara. Tagliolini su široki oko tri milimetra.
Sad je vrijeme da tu istu pastu iskoristite na najbolji način. Možda vam jedan od ovih talijanskih klasika po receptima vlasnika Papavera postane novo omiljeno jelo.
CARBONARA
Napravite carbonaru kao iz najboljeg talijanskog restorana i izbjegnite ovu klasičnu pogrešku!
RAGU‘ D‘ANATRA
Onaj tko je probao ovaj talijanski klasik, ne bira više ni jedan drugi - tajna je u jednoj posebnoj namirnici
LINGUINE CACIO E PEPE
Ovaj talijanski klasik malo tko zna pripremiti kako treba, no uz ovaj recept nećete pogriješiti