UZ NJOKE

Svinjetina u umaku od rajčice koju će vas ukućani sigurno tražiti porciju više

 Gmvozd/Getty Images
Bogato jelo zagrijat će vas na posebno hladne dane, a odmah pripremite dvostruku količinu da imate dovoljno za smrznuti

Treba vam:

500 g svinjetine za gulaš
dimljena paprika
začinska mješavina prema želji
3 žlice maslinova ulja
1 luk
2 mrkve
50 g slanine

250 ml umaka od rajčice
20 ml bijelog vina
500 ml pilećeg temeljca
sol i papar
njoki

Priprema:

Zagrijte pileći temeljac. Usitnite luk, mrkvu i slaninu te stavite sa strane. U širokom loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu polako popržite luk. Dodajte mrkvu. Podlijte pomalo temeljcem. Dodajte slaninu i nastavite pržiti. Svinjetinu narežite na kockice i začinite začinskom mješavinom za gulaš ili pečenje, a ako nemate, onda se poslužite dimljenom crvenom paprikom. Kad se luk počne cakliti, dodajte meso i pustite da se lagano zapeče, koliko je to moguće jer će pustiti sok. Pustite da se tako kuha dok ne ispari voda, a zatim podlijte s malo vina. Kada vino ispari, ulijte ostatak temeljca i pustite da krčka. Nakon pola sata krčkanja, uz povremeno miješanje, ulijte i umak od rajčice. Pustite da krčka 10-ak minuta pa kušajte i začinite sa soli i paprom prema potrebi. Kada je umak prema vašem ukusu i meso meko, poslužite uz kuhane njoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 21:19