Krem juhu od gljiva malo tko ne voli, a ja sam svoju obogatila cvjetačom koja je dodala još jednu razinu kremoznosti te, naravno, svoje obilje vitamina i minerala. Za ovu juhu ne preporučujem da napravite velike količine unaprijed (za razliku od prva dva recepta, s napomenom da u kremasto varivo ne stavljate špinat ako planirate poslije podgrijavati jelo), jer za djecu, a i većinu odraslih, ne preporuča se podgrijavati jela s gljivama, no svakako vas potičem da isprobate ovaj prefini voljeni recept u svojem novom ruhu. Uživajte u jeseni i otkrijte čime nas sve uveseljava u svojoj prirodnoj paleti boja.
Trebat će vam:
pola glavice cvjetače srednje veličine
oko 300 g smrznutih šumskih gljiva
3 žlice suhih vrganja
1 veći crveni luk
2 češnja češnjaka
1 veliki lovorov list
200 ml mlijeka
svježe gljive (vrsta po izboru)
sol i papar
1 žlica ghee ili običnog maslaca
Priprema:
Na maslacu na laganoj vatri prodinstajte sitno nasjeckani luk. Dodajte mu protisnuti češnjak i lovorov list, kratko zapecite pa ubacite gljive koje ste prethodno otopili na sobnoj temperaturi (zajedno s tekućinom koju su ispustile). Dodajte im i vrganje, opranu cvjetaču narezanu na male komadiće, kratko prokuhajte te zalijte mlijekom i istom količinom vode. Posolite i popaprite. Na laganoj vatri kuhajte sastojke dok cvjetača ne omekša, izvadite lovorov list i izblendajte juhu štapnim mikserom. Servirajte juhu s kvalitetnim maslinovim uljem i sotiranim gljivama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....