Već nekoliko dana maštam o finom, gustom, sočnom mramornom kolaču. Kada sam napokon uhvatila dovoljno vremena da ga pripremim, na pamet mi je palo da bi oba dijela kolača, i svijetli i tamni, mogla dodatno obogatiti onim što imam u kuhinjskom ormariću. Iako se s kavom, koja mi je bila prvi izbor za tamni dio, uvijek nekako bolje slažu lješnjaci, ja sam se na kraju ipak odlučila za pistacije, jer svi ih vole, okusom su baš posebne, isto tako posebno lijepo i izgledaju na svakoj slastici.
Na kraju sam, kada se kolač pekao, odlučila sve skupa preliti s čokoladom i pistacijom, kako bi se na vrhu stvorio hrskavi, orašasti sloj koji sam poziva na još jednu krišku.
Ne znam za vas, ali ja mramorni baš dugo nisam radila i kada sam odrezala prvu krišku, ovi slojevi i komadići pistacije toliko su me razveselili da jedva čekam ovo ponoviti i u blagdanskim danima. Na vrh ću tada dodati i nešto crveno ili roza, poput liofiliziranih malina, što će, sigurna sam, cijelu stvar učiniti još slađom.
Mramorni kolač s pistacijama
Trebat će vam:
2 jaja
120 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
80 ml tople vode
120 ml neutralnog ulja
170 g glatkog brašna
pola paketića praška za pecivo
2 žlice kakaa u prahu
3 žlice tople vode (za bijeli dio)
5 žlica skuhane kave (za tamni dio)
prstohvat soli
2,5 šaka slanih pistacija
Za preljev:
100 g čokolade
3-4 žlice skuhane kave
još pistacija
cvijet soli
Priprema:
U zdjeli dobro promiješajte jaja, šećer i vaniliju. Dodajte 80 ml tople vode i ulje pa još jednom sve dobro sjedinite. Ubacite i prstohvat soli. Nakon toga, dodajte brašno i prašak za pecivo, lagano pomiješajte i smjesu podijelite u dvije posude. U posudu s bijelim dijelom, dodajte još tri žlice tople vode i dvije šake pistacija. U drugu smjesu dodajte kakao u prahu i pet žlica skuhane tople kave. Kalup za kruh premažite maslacem, obložite papirom za pečenje i ulijte malo jedne smjese, malo druge, dok ne potrošite sve. Pecite na 180 stupnjeva 40-ak minuta, čačkalicom provjerite je li gotovo i ohladite prije posluživanja. Po želji kolač možete preliti otopljenom čokoladom kojoj ste dodali malo kuhane kave i šaku sjeckanih pistacija pa još pospite pistacijama i cvijetom soli.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....