Čim se sunce sakrije i iznad nas se nadviju sivi oblaci, pojavi se želja za utješnim jelima. Osim kremaste tjestenine, pizze i drugih specijaliteta koje najčešće ubrajamo u ultimativni comfort food, nađe se tu i poneki slatkiš. A pri vrhu liste slatkih zalogaja kojima se volimo utješiti svakako se nalazi i dobra čokoladna torta. Pa iako nam je draže kada nam je pripremi netko drugi ili nas sočnim komadom razvesele u omiljenoj slastičarnici, postoje trenuci kada smo spremni zasukati rukave i na pripremu se baciti sami. Kako bi nam uvijek uspjela kako treba, za nekoliko dobrih savjeta zamolili smo našu suradnicu i apsolutnu majstoricu kada su u pitanju slastice, Slavicu Šagolj.
"U kojoj god varijanti bila, čokolada je moj favorit, uvijek i zauvijek. Mliječna, bijela, crna nije mi uopće važno, svaka je posebna na svoj način", rekla nam je na početku razgovora.
KAKO NAPRAVITI DOBAR ČOKOLADNI BISKVIT?
Slavica nam je otkrila i kako je za dobru tortu baš uvijek, bez obzira je li u pitanju čokoladna ili od vanilije, najvažnija podloga.
"Kada radim biskvit, osim jaja, šećera i brašna, u biskvit uvijek stavim i malo otopljenog maslaca. Ako je u pitanju čokoladna torta, dodajem i kakao iz organskog uzgoja, onaj koji nije jako taman, a savršene je čokoladne arome. Osim maslaca, u biskvit se može dodati i kokosovo ulje koje doprinosi divnoj aromi biskvita", ispričala nam je Slavica.
ČOKOLADNA BOMBA S NAROM PO RECEPTU SLAVICE ŠAGOLJ
Dodali bismo još, za sočan i okusom još bogatiji biskvit, smjesi se može dodati i koja žlica kiselog vrhnja. Rezultat će biti nešto zbijenija i teža podloga, ali svakako gusta, sočna i punog okusa. Dodajete li kiselo vrhnje, svakako prilagodite količinu drugih sastojaka.
ZAGREBAČKA TORTA PO RECEPTU PETRE JELENIĆ
TRIK ZA JOŠ BOLJI BISKVIT
"Da bi mi biskvit bio još sočniji, u zadnje vrijeme napravim sirup na bazi čokolade i kave. Ovu kombinaciju obožavam. Dakle, kombiniram koje rebro čokolade, žlicu do dvije instant kave po izboru, kockicu maslaca, malo ruma ili nekog likera, pjenušavog vina... Zagrijem i kuham dok ne dobijem sirupastu konzistenciju, oko 15 minuta. Ohladim i natopim biskvit, dodam u kremu ili prelijem preko sladoleda", savjetuje Slavica.
ŠTO S KREMOM?
"Kada je o kremama riječ, ljubitelj sam kuhanih krema na bazi mlijeka. Ne mora nužno biti kravlje mlijeko, odaberite ono vama najdraže. Osim mlijeka tu je čokolada, kakao, šećer po želji (najbolje muscovado) i umjesto brašna draži mi je gustin. Par kapi vanilija ekstrakta uvijek dobro dođe. Kada se krema ohladi može se oplemeniti omekšalim maslacem, kojom kapi ruma. Kada se sjedine svi ovi sastojci krema je pjenasta, prozračna i lagana. Ni u jednom trenutku nije gumasta i bezlična. I ovako kuhana krema obično ide odmah na biskvit, ako primjerice na nju stavljate onu na bazi slatkog vrhnja, koja je drugi moj favorit", rekla nam je Slavica Šagolj.
Dodala je i kako čokoladu obavezno topi na pari, pritom pazeći da temperatura ne prelazi 40 stupnjeva. Tada, objasnila nam je, čokolada ostaje kremasta i svilenkasta.
"Ne čekam da se sva otopi, maknem s pare i pustim da stoji sa strane, od topline posude sve će postati jednolična smjesa. Prije sjedinjenja tučenog vrhnja za šlag i čokolade ona mora biti sobne temperature. Čokolada, ako ju ne kuhate, nikad ne smije biti na visokoj temperaturi, i uvijek se isplati imati strpljenja kada se radi s njom", napomenula je.
Osim što njezine recepte možete pronaći na webu i u magazinu Dobra hrana, Slavicu Šagolj možete zapratiti i na Instagramu.