Sočni faširanci još su jedan od naših ljetnih favorita. Brzo su gotovi, odlično se slažu uz druga, jednako jednostavna jela poput, primjerice, dobrog variva ili špinata na mlijeku, zasitni su, a ukusni su čak i hladni. Iako dobro znamo da postoji velik broj recepata po kojima se faširanci mogu pripremati, mi se uvijek držimo onog naše suradnice Slavice Šagolj. Ponekad umjesto ili uz krušne mrvice, koristimo i ostatke starog kruha. Ubacimo ih u zdjelu s malo mlijeka, pričekamo da se natope, a onda pomiješamo s ostatkom smjese. Na taj način ostaju mekši, a ako im dodamo i šaku ribane tikvice, postaju i supersočni.
KAKVE VEZE IMA TIKVICA S FAŠIRANCIMA?
Upravo je to trik kojeg se pridržavamo ljeti, usred tjedna, kada su faširanci uz prilog jedini ručak koji smo spremni pripremati na (pre)visokim temperaturama. Tikvicu naribamo, posolimo i pustimo u cjedilu da izgubi višak vode, pomiješamo je s mesom i krušnim mrvicama ili kruhom, začinima i drugim dodacima, a zatim oblikujemo u polpete. I to je, zapravo, sve što vam treba za još bolji ručak, a neće vam oduzeti više od pet minuta vremena. Recept za Slavičine faširance ostavljamo u nastavku, no to nije sve, donosimo još jednu odličnu ideju za kompletniji ručak.
OSTATAK U VARIVO
Budući da je sezona tikvica u tijeku i na tržnici smo već naletjeli na lijepe, velike primjerke, sigurni smo da će vam, kada dio iskoristite za faširance, veći dio ploda još uvijek ostati. Kako vam predugo ne bi smetao u hladnjaku, od njega možete napraviti varivo.
Volimo ih kombinirati s grahom i drugim sezonskim povrćem, sve dobro začiniti pa poslužiti u velikom loncu, onako baš domaće. Uz ovo varivo i faširance, neće vam trebati čak niti kriška kruha, a bit ćete siti, zadovoljni i spremni za povratak na plažu ili svakodnevnim obavezama. Recept za varivo čeka vas u nastavku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....