ŠTO KUHATI ZA RUČAK?

Sve što nam danas treba! Recept za gusto varivo s grahom i tikvicama, plus trik za najsočnije faširance

Faširanci uz varivo obavezan su ručak ljeti, a znamo i kako ih učiniti sočnijima, trebat će vam tek omiljeni ljetni plod, koji kasnije možete ubaciti i u varivo

Sočni faširanci još su jedan od naših ljetnih favorita. Brzo su gotovi, odlično se slažu uz druga, jednako jednostavna jela poput, primjerice, dobrog variva ili špinata na mlijeku, zasitni su, a ukusni su čak i hladni. Iako dobro znamo da postoji velik broj recepata po kojima se faširanci mogu pripremati, mi se uvijek držimo onog naše suradnice Slavice Šagolj. Ponekad umjesto ili uz krušne mrvice, koristimo i ostatke starog kruha. Ubacimo ih u zdjelu s malo mlijeka, pričekamo da se natope, a onda pomiješamo s ostatkom smjese. Na taj način ostaju mekši, a ako im dodamo i šaku ribane tikvice, postaju i supersočni.

image
Berislava Picek/Cropix/

KAKVE VEZE IMA TIKVICA S FAŠIRANCIMA?

Upravo je to trik kojeg se pridržavamo ljeti, usred tjedna, kada su faširanci uz prilog jedini ručak koji smo spremni pripremati na (pre)visokim temperaturama. Tikvicu naribamo, posolimo i pustimo u cjedilu da izgubi višak vode, pomiješamo je s mesom i krušnim mrvicama ili kruhom, začinima i drugim dodacima, a zatim oblikujemo u polpete. I to je, zapravo, sve što vam treba za još bolji ručak, a neće vam oduzeti više od pet minuta vremena. Recept za Slavičine faširance ostavljamo u nastavku, no to nije sve, donosimo još jednu odličnu ideju za kompletniji ručak.

RECEPT ZA FAŠIRANCE

Trebat će vam:

450 g mljevenog miješanog mesa
1 glavica luka srebrenca
2 češnja češnjaka
sol
papar
1 žlica ajvara
prstohvat mljevenog čilija
1 žličica mljevenog đumbira
2 kriške kruha
žlica krušnih mrvica
malo mlijeka

Priprema:

Prednost ovog jela je da smjesu od mesa možete napraviti i staviti u hladnjak. Kad poželite ispeći popečke, smjesa je spremna. U manju zdjelicu natrgajte kruh na manje komade te ga prelijte mlijekom i pustite sa strane. U veću posudu stavite meso, dodajte na sitno nasjeckan luk, ribani češnjak i đumbir. Dodajte sve ostale začine i na kraju kruh namočen u mlijeko koji ste ocijedili. Sve dobro izmiješajte. Formirajte oblik popečka i pecite na zagrijanoj masnoći do željene boje.

OSTATAK U VARIVO

Budući da je sezona tikvica u tijeku i na tržnici smo već naletjeli na lijepe, velike primjerke, sigurni smo da će vam, kada dio iskoristite za faširance, veći dio ploda još uvijek ostati. Kako vam predugo ne bi smetao u hladnjaku, od njega možete napraviti varivo.

image
Berislava Picek/Cropix

Volimo ih kombinirati s grahom i drugim sezonskim povrćem, sve dobro začiniti pa poslužiti u velikom loncu, onako baš domaće. Uz ovo varivo i faširance, neće vam trebati čak niti kriška kruha, a bit ćete siti, zadovoljni i spremni za povratak na plažu ili svakodnevnim obavezama. Recept za varivo čeka vas u nastavku.

RECEPT ZA FAŠIRANCE

Trebat će vam:

450 g mljevenog miješanog mesa
1 glavica luka srebrenca
2 češnja češnjaka
sol
papar
1 žlica ajvara
prstohvat mljevenog čilija
1 žličica mljevenog đumbira
2 kriške kruha
žlica krušnih mrvica
malo mlijeka

Priprema:

Prednost ovog jela je da smjesu od mesa možete napraviti i staviti u hladnjak. Kad poželite ispeći popečke, smjesa je spremna. U manju zdjelicu natrgajte kruh na manje komade te ga prelijte mlijekom i pustite sa strane. U veću posudu stavite meso, dodajte na sitno nasjeckan luk, ribani češnjak i đumbir. Dodajte sve ostale začine i na kraju kruh namočen u mlijeko koji ste ocijedili. Sve dobro izmiješajte. Formirajte oblik popečka i pecite na zagrijanoj masnoći do željene boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 08:05