UOPĆE NIJE KOMPLICIRANO

Svaka pita ima svoj zaljev, evo što vam treba kako bi burek i sirnica bili još bolji, plus recept za slasnu krumpirušu

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Priprema domaće pite uopće ne mora biti komplicirana, a da bi bila još bolja, nikako nemojte zaboraviti na prikladan zaljev

Volite razvlačiti svoje tijesto, dodavati nadjeve pa raditi slasne puževe koji sa stola nestaju u trenu? Tada sigurno znate da za svaku pitu koju napravite postoji posebno pravilo kada je riječ o zaljevu. Koriste se uglavnom temeljci i mlijeko, no dobro je upamtiti kada je koji od njih prikladan te čime ih možete zamijeniti ako vam pri ruci nije, primjerice, goveđi temeljac.

Dobro je dodati i kako se zaljev koristi kako bi kore postale mekše, a dodaje se kada je pita već pečena. Preljeva se kada je još vruća i ostavlja u ugašenoj, ali još uvijek vrućoj pećnici pet do deset minuta kako bi pita upila svu tekućinu.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Kako nam je svojevremeno ispričala Anita Šarić, zaljubljenica u kuhanje kojoj je izrada pita u malom prstu, burek od mesa zalijeva se temeljcem, idealno goveđim ili junećim. Dodala je i kako se, u nedostatku temeljca, preliti može s malo domaćeg maslaca rastopljenog u vodi, kao što je to radila njezina baka. Isti zaljev koristi se i za krumpirušu, dok se sirnica, bučnica i jajuša prelijevaju toplim mlijekom.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

A kada već govorimo o slasnim pitama, u nastavku ostavljamo recept za jednu od nama najdražih - krumpirušu. Za pripremu će vam trebati kilogram krumpira, sol, papar i malo dobre volje. Osim toga, donosimo vam i recept za jufku koji uvijek uspijeva, a kada ste pri kraju, naravno, ne zaboravite na zaljev. U slučaju da vam je potreban recept za temeljac, pronaći ga možete ovdje, a u nedostatku istog, poslužite se ranije spomenutim trikom s maslacem.

Za krumpirušu će vam trebati:

jufka

1 kg krumpira

sol

papar

1 dl goveđeg temeljca

Priprema:

Krumpir ogulite i operite. Narežite ga na sitne kockice. Posolite i popaprite. Jufku spretno razvucite i na dva najduža ruba stola ravnomjerno posložite nadjev od krumpira. Krajeve koji vam vire preko stola prebacite preko nadjeva. Pomoću stolnjaka zamotajte jufku do polovice. Isto učinite i s druge strane stola. Jufku prerežite kako biste dobili dvije "zmijice" iste debljine. U tepsiju ulijte malo ulja. Jufku slažite u krug kako biste dobili oblik velikog puža. Stavite peći na 200 Celzijevih stupnjeva oko 35 minuta. Temeljac zagrijte pet minuta prije nego što je pita pečena. Kad je gotova, pitu prelijte vrućim temeljcem. Ostavite u ugašenoj pećnici dok tekućina potpuno ne nestane.

Za jufku će vam trebati:

500 g glatkog brašna

1 čajna žlica soli

300 ml mlake vode

Priprema:

Brašno stavite u posudu i posolite ga. Mlaku vodu dodajte postupno u brašno rukom sve miješajući. Kad se tijesto počne formirati, počnite mijesiti energičnije. Mijesite donjim dijelom dlana desetak minuta. Tijesto nakon deset minuta mora biti glatko na površini, a posuda u kojoj ste ga mijesili mora biti potpuno čista. Ostavite ga da se odmori pola sata na sobnoj temperaturi prekriveno krpom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:10