Za biskvit:
8 cijelih jaja 40 dag šećera 40 dag oštrog brašna 40 dag mljevenih oraha 1 ribana jabuka 1 dl ulja 2 dl mlijeka 1 žličica sode bikarbone |
Za kremu:
60 dag šećera 1 l mlijeka 20 dag oštrog brašna 15 dag maslaca orahovac ili višnjevac |
Priprema:
Za tijesto kuhačom izmiješati cijela jaja sa šećerom pa dodati mlijeko i ulje te brašno sa sodom bikarbonom. Zatim pola mase odvojiti i dodati mljevene orahe i naribanu jabuku. Svaki biskvit ispeći odvojeno u kalupu promjera 20-30 cm. Na papiru skrojiti krug promjera posude u kojoj ćete peći biskvit te iscrtati tri veličine promjera. Po tome izrezati svaki biskvit najprije vodoravno, a potom po tim promjerima. Zatim, još dok je toplo, složiti naizmjence svijetli i tamni krug, i vodoravno i okomito, kako biste, kad se torta prereže, dobili šahovnicu smeđeg i žutog biskvita. Biskvite između premazati toplom kremom i na kraju premazati cijelu tortu izvana. Ukrasiti polovicama oraha, karameliziranim orasima ili voćem iz rakije. Kremu pripremiti tako da se še- ćer špina (rastopi), kad potamni, zaliti sa 7 dl mlijeka da se lijepo otopi. Zatim dodati 3 dl hladnog mlijeka u koje se razmuti 20 dag oštrog brašna. Kad ponovno zakipi, dodati 15 dag maslaca te na kraju višnjevac ili orehovac. Sve slagati toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....