TRADICIONALNI KOLAČ

Svadbena torta šahovnica

 Maja Danica Pećanić
* Recept Nade Tučkar

Za biskvit:

8 cijelih jaja
40 dag šećera
40 dag oštrog brašna
40 dag mljevenih oraha
1 ribana jabuka
1 dl ulja
2 dl mlijeka
1 žličica sode bikarbone

Za kremu:

60 dag šećera
1 l mlijeka
20 dag oštrog brašna
15 dag maslaca
orahovac ili višnjevac

Maja Danica Pećanić

Priprema:

Za tijesto kuhačom izmiješati cijela jaja sa šećerom pa dodati mlijeko i ulje te brašno sa sodom bikarbonom. Zatim pola mase odvojiti i dodati mljevene orahe i naribanu jabuku. Svaki biskvit ispeći odvojeno u kalupu promjera 20-30 cm. Na papiru skrojiti krug promjera posude u kojoj ćete peći biskvit te iscrtati tri veličine promjera. Po tome izrezati svaki biskvit najprije vodoravno, a potom po tim promjerima. Zatim, još dok je toplo, složiti naizmjence svijetli i tamni krug, i vodoravno i okomito, kako biste, kad se torta prereže, dobili šahovnicu smeđeg i žutog biskvita. Biskvite između premazati toplom kremom i na kraju premazati cijelu tortu izvana. Ukrasiti polovicama oraha, karameliziranim orasima ili voćem iz rakije. Kremu pripremiti tako da se še- ćer špina (rastopi), kad potamni, zaliti sa 7 dl mlijeka da se lijepo otopi. Zatim dodati 3 dl hladnog mlijeka u koje se razmuti 20 dag oštrog brašna. Kad ponovno zakipi, dodati 15 dag maslaca te na kraju višnjevac ili orehovac. Sve slagati toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 03:30