Nakon što nam je otkrila recept za njezin rižoto s pečenom bučom i bademima, Suzy Josipović Redžepagić donosi nam recept i za jedan klasik, koji će probuditi mnoge uspomene.
AJNGEMAHTEC (PILEĆA RAGU JUHA), recept mame Nade
Za: 8 - 10 osoba • Vrijeme pripreme: 15 minuta • Vrijeme kuhanja: 90 minuta
Trebat će vam:
0,5 kg piletine (prsa, krilca, želuci, srca)
10 dag pilećih jetrica
10 dag mrkve
5 dag luka
10 dag graška
10 dag korijena peršina
10 dag korijena celera
½ cvjetače, po mogućnosti samo cvjetići
3 dag brašna
1 jaje
malo ulja
1,5 l vode
sol
papar
Priprema:
Piletinu narežite na manje komade. Na ulju prodinstajte sitno nasjeckani luk i pola naribane mrkve pa dodajte piletinu. Malo prepržite meso, dok ravnomjerno ne pobijeli. Zatim dodajte povrće po tvrdoći: prvo mrkvu, peršin, celer, grašak i, na kraju, cvjetaču. Pržite nekoliko minuta i dodajte litru i pol vode. Posolite i popaprite.
Kad juha provre, smanjite vatru i lagano kuhajte oko sat vremena u otklopljenom loncu da ne postane mutna. Pred kraj ukuhajte jetrene noklice i kuhajte još oko 10 minuta. Na kraju juhu pospite nasjeckanim peršinom.
PILEĆI JETRENI KNEDLI ZA JUHU, tzv. LEBER-KNEDLI, recept mame Nade
Trebat će vam:
3, 4 komada pilećih jetrica, sitno istruganih
1 jaje
½ žlice suncokretova ulja (ili masti)
2 žlice krušnih mrvica
peršin, sitno nasjeckan
2 prstohvata soli
2 prstohvata papra
Priprema:
Istružite (iskosajte) jetrica pa u zdjelici umutite bjelanjak, dodajte sol, žumanjak, iskosanu jetricu, nasjeckan peršin, papar pa krušne mrvice (količinu odredite prema potrebi), miješajte dok ne dobijete finu smjesu. Zdjelicu pokrijte folijom i stavite je u hladnjak barem na pola sata da se stisne.
Mokrim rukama formirajte male kuglice veličine trešnje i petnaest minuta prije kraja kuhanja juhe stavljajte ih u juhu. Daljnjim kuhanjem leber-knedle će nabubriti.
Dodatno!
Leber-knedle možete i zamrznuti: oblikovane male kuglice rasporedite na masni papir na lim i tako ih zamrznite. Nakon sat vremena izvadite ih iz zamrzivača i stavite ih u vrećicu, dobro zatvorite i ponovo smrznite. Po potrebi ih vadite i tako smrznute ukuhavajte u juhu.