PO RECEPTU CHEFA

Stvarno dobra ideja za ručak petkom: Njoki s dagnjama i jednostavnim umakom od rajčice

Mladi chef restorana Vila Rova u Malinskoj na Krku osmislio je nekoliko jela uoči manifestacije Olive Touch, a samo za Dobru hranu otkrio je i recepte za četiri jela s maslinama

Marin Pleše, mladi chef koji ima sve predispozicije da bude prava zvijezda domaće kulinarske scene u kuhinju je ušao pri kraju studiranja geodezije, kao zrela osoba koja zaista želi učiti, a ne zato što želi biti slavan. Izrazito je talentiran, a usto i nepopravljivo skroman, iako je odradio ozbiljan posao stažirajući kod najboljih, prvo u šibenskom Pelegriniju kod budnim okom Rudolfa Štefana, a zatim i u zagrebačkom Manu kod Matije Bogdana, gdje je u tri godine napredovao do pozicije sous-chefa.

image

Chef Vile Rova za Dobru je hranu pripremio je više svojih jela koja će biti u ponudi restorana za predstojeće dane maslina na otoku Krku

Berislava Picek/Cropix

Tada se vraća na otok Krk gdje je u rodnoj Malinskoj u Vila Rovi postao chef kuhinje i stvara jela za degustacijski meni koji je ovaj restoran već počeo stavljati na mapu gurmanima diljem zemlje, a i šire.

Nakon što smo vam otkrili njegov recept za panna cottu s maslinama, slasne i hrskave krokete s maslinama te maslac s maslinama i inćunima, vrijeme je da doznate i kako napraviti njoke s dagnjama u umaku od rajčice.

image
Berislava Picek/Cropix

U ovom tanjuru Marin Pleše je masline kombinirao s rajčicama, njokima i dagnjama, sastojcima koji su u ovom jelu simbolizirale ljeto koje prolazi. Isprobajte, vrlo je ukusno i zapravo nije teško za izvedbu.

Cijelu reportažnu priču o ovom mladom chefu i Vila Rovi pročitajte ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

Za njoke će vam trebati:

1 kg očišćenog skuhanog krumpira
300 g glatkog brašna
1 jaje
oštro brašno (za oblikovanje)

Za umak od rajčica:

200 ml domaće šalše
50 g maslaca s inćunima i maslinama
20 crnih maslina
20 žutih i crvenih cherry rajčica
maslinovo ulje
500 g dagnji

Priprema:

Zamijesite tijesto za njoke, oblikujte ih pa ih skuhajte u vrućoj slanoj vodi.

Rajčice blanširajte i ogulite.

Dagnje dobro očistite i operite.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje, bacite na to dagnje i poklopite. Kuhajte oko dvije minute da se dagnje otvore i da ih probije toplina. Izvadite ih iz tave, ali ostavite tekućinu od dagnji u tavi.

Dvije trećine dagnji izvadite iz ljuske, a trećinu ostavite za dekoraciju.

Ubacite u tavu u vodu od dagnji šalšu, masline i cherry rajčice pa sve prokuhajte oko minute.

Maknite tavu s vatre te dodajte aromatizirani maslac da se stvori lijepi i gusti kremasti umak. U umak ubacite kuhane njoke te dobro promiješajte. Budite oprezni sa soli zbog vode od dagnji i slanih inćuna u maslacu.

image
Berislava Picek/Cropix

Serviranje:

Servirajte na tanjuru njoke s umakom te na vrh poslažite kuhane dagnje i dovršite s nekoliko kapi maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:20