Dalmatinci i Istrijani imaju kroštule i fritule, Zagrepčani ovih dana luduju za krafnama, a u mjestima oko Županje Šokice već naveliko pripremaju specijalitete tamošnjeg kraja. I dok su nakon Božića njihovi domovi mirisali na suhe kolače i cimet, ovih dana kućama se širi miris masti u kojoj se peku krofne, cimet rolnice i gojtani.
Sve te poslastice u županjskom kraju vesele male i velike i omiljene su upravo u vrijeme poklada. U Županji se tako peku krofne, u Gradištu salenjaci s pekmezom od duda, u Babinoj Gredi cimet rolnice, a u Gunji gojtani - posebna poslastica u obliku smotanih rezanaca.
Budući da smo recepte za salenjake s vama već podijelili, u nastavku vam donosimo recepte za gojtane i cimet rolnice kakve vjerojatno, osim ako ne dolazite iz toga kraja, niste probali (malo su drugačije od švedskih), a za one koji više vole slano, tu je i recept za čvarkaše.
ŠTO SU GOJTANI?
Gojtani su jednostavna slastica recept za koju su u Gunju donijeli njemački vojnici za vrijeme Drugog svjetskog rata. Domaćice su ga isprobale, zadržale kao svoj te ga tradicionalno i danas rade u vrijeme poklada. Gojtani se oduvijek rade ‘na veliko‘ - od sedam jaja, a onda se peku na vrućoj masti uz pomoć lijevka. Jedu se topli samostalno ili u kombinaciji s pekmezom, ali mogu se poslužiti i ‘na slano‘ sa svježim sirom. Čuvarice ovog recepta su Marica Adić i Katica Margetići iz Gunje.
ŠTO SU ROLNICE S CIMETOM?
Iako su nama najpoznatije one švedske, rolnice s cimetom tradicionalno se u vrijeme poklada rade i u Babinoj Gredi. Recept je otkrila Jasna Babić.
ČVARKAŠI NA DVA NAČINA
Pogačice s čvarcima – čvarkaši tradicionalni su zimski slani kolač kojeg vole, objasnila je Marija Kobašević iz Županje, i muškarci i žene. Otkrila nam je i tajnu - u ‘mušku‘ varijantu dodaje malo više papra.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....