Brzo, lako i slasno

Što s ostacima pirea od krumpira? Nemojte ih baciti, napravite ovo divno kremasto jelo

 Rudisill/Getty Images
Ako ste i vi među onima koje srce zaboli što bacaju hranu, tada trebate znati kako postoji način da iskoristite ostatke omiljenog priloga

Zero waste kuhanje danas nije samo hit, već i potreba, jer mnogi među nama ne vide razlog zašto bismo bacali hranu kad se gotovo svaki dio namirnice da iskoristiti. Pogotovo ako imate volje i dovoljno mašte. Jedna od namirnica koja je u tom pogledau doista svestrana i korisna za upotrebu je i krumpir. Njegovu koru tako, primjerice, možete iskoristiti za čips, a ostatke kuhanog krumpira za salatu. No, što napraviti ako vam ostane pirea od krumpira. Bacanje, vjerujte nije jedina opcija. Baš suprotno, to je posljednje što možete učiniti i doista samo onda kad znate da je pokvaren, odnosno neupotrebljiv.

Osim što pire možete iskoristiti za domaće njoke - najbolji recept otkrili su nam vlasnici poznatog taljanskog restorana, zatim za popečke koje ćete spojiti s vama najdražom namirnicom - špekom, kuhanom šunkom, tikvicama, blitvom, špinatom, mrkvom, lososom..., od pirea možete napraviti kremastu juhu kakvu su nam kao djeci pripremale bake, ali i slasnu, laku i brzu pitu.

Za ovo jelo će vam trebati pire krumpir i nadjev po izbor. Nekima će to biti šunka, losos ili špinat u kombinaciji sa sirom, drugima meso pripremljeno na gulaš, a mi vam u nastavku donosimo recept za punjenje s mljevenim mesom.

image
Rudisill/Getty Images

PITA OD PIRE KRUMPIRA S MLJEVENIM MESOM

Trebat će nam:

1 kg pirea od krumpira
1 dcl vrhnja za kuhanje
žlica maslaca
½ žličice ribanog muškatnog oraščića
100 g topivog ili sira s plemenitom plijesni

Za nadjev:
800 g mljevenog mesa (čista junetina ili miješano)
100 g špeka ili slanine
2 glavice luka
100 g graška (po želji)
100 g kukuruza (po želji)
100 g mrkve (po želji)
2 režnja češnjaka
1 žličica majčine dušice
1 žlica sitno sjeckanog svježeg peršina
1 žlica mljevene crvene paprike (može i dimljene)
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema:

U dubljoj tavi na maslinovo ulje stavite pirjati sitno nasjeckan luk. Kad se zastakli, dodajte špek i slaninu dok ne pusti masnoću, pa zatim i meso. Pirjajte dok meso ne pusti vodu. Sada sve začinite po okusu sa soli, paprom, timijanom, sitno sjeckanim češnjakom, peršinom i mljevenom crvenom paprikom. Po potrebi podlijte vodom, dodajte povrće i pustite da krčka oko 15 minuta.

Za to vrijeme u zdjeli dobro pomiješajte pire krumpir s vrhnjem za kuhanje, maslacem i muškatnim oraščićem. Po potrebi dodatno posolite.

U kalup za pitu istresite nadjev, na njega dorađeni pire od krumpira pa posipajte sirom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni.
Servirajte uz omiljenu salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 09:32