Jesen je stigla, a s njom i prepoznatljivi plodovi među kojima je svakako i nar. Ova drevna voćka porijeklom iz područja između Irana i sjeverne Indije, danas se uzgaja širom Mediterana, Bliskog istoka, južne Azije i Južne Amerike. Plod nara poznat je po svojoj čvrstoj crvenoj kori i brojnim sočnim sjemenkama punih slatko-kiselog soka.
Njegova povijest korištenja seže tisućama godina unazad, a u staroj Grčkoj, na primjer, smatralo se da nar simbolizira život i ponovno rođenje.Osim toga iznimno je zdrav te se plod često koristi u kulinarstvu, gdje služi kao dodatak salatama, desertima, sokovima ili umacima.
U posljednje vrijeme postao je pravi superfood, zahvaljujući svom bogatom hranjivom sastavu te je veoma dostupan pa plodove ovog ukusnog voća možemo pronaći na gotovo svakoj tržnici. Njegova svestranost u kuhinji otvara vrata brojnim kreativnim kombinacijama, a bilo da volite slatke ili slane okuse, nar donosi dašak svježine i bogatstva svakom jelu. Ako ste se i vi našli pred gomilom ovog crvenog voća i pitate se kako ga najbolje iskoristiti, donosimo vam tri recepta koja će vas osvojiti.
PRUTIĆI OD ČOKOLADE I NARA
Nar ili volite ili ne, i tu nema puno filozofije. No, kada ga kušate sljubljenog s obiljem čokolade, otkrit ćete da vam zapravo odgovaraju njegova karakteristična slatkoća i hrskavost koštice pod zubima.
ODRESCI OD CVJETAČE S TAHINI UMAKOM I NAROM
Ovaj recept za odlične odreske od cvjetače s tahini umakom i narom savršen je spoj jednostavnosti i bogatih okusa. Uz samo nekoliko sastojaka oplemenite odreske cvjetače i uz malo truda napravite jelo koje će oduševiti sve prisutne.
ČOKOLADNA BOMBA S NAROM
Kombinacija sočnog biskvita, kremastog čokoladnog ganachea i osvježavajuće kreme od nara čini ovu tortu pravim užitkom za nepce. Fini biskvit i nezamjenjiv okus čokolade savršen su izbor za ovisnike o šećeru, a posebna čar dolazi od mirisne i lagano kiselkaste kreme od nara koja savršeno balansira slatkoću čokolade. Savršen za posebne prilike ili kao poslastica koja će zadiviti vaše goste, ovaj recept spoj je finih tekstura i neodoljivih okusa koji se stapaju u svaki zalogaj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....