ZAMIJESI TIJESTO

Što kažete na toplu focacciu? Zamijesite je već danas pa poslužite uz brzi umak od jogurta

 Berislava Picek/cropix/
Kombinacija focaccije i umaka od jogurta mogla bi biti više nego dobra ideja za veća druženja s ekipom

Za tijesto će vam trebati:

500 g glatkog brašna

350 ml mlake vode

1 suhi kvasac

prstohvat šećera

2 žličice soli

3 žlice maslinova ulja

100 ml maslinova ulja za premazivanje

Za nadjev:

15 maslina

15 mini rajčica

grančica ružmarina

krupna sol

Priprema:

U manju posudu stavite oko 100 ml mlake vode, kvasac i šećer. Promiješajte i pustite da se zapjeni. U posudu za miksanje stavite brašno i sol pa promiješajte. Dodajte zapjenjeni kvasac i preostalu mlaku vodu te miksajte na manjoj brzini. Dodajte žlicu po žlicu maslinova ulja. Miksajte oko 15 minuta dok ne dobijete fino glatko tijesto. Prebacite ga u zdjelu u kojoj će se dizati. Posudu poklopite ili prekrijte prozirnom folijom. Pustite da odstoji minimalno dva sata. Tijesto prebacite u posudu u kojoj ćete peći focacciu, a koju ste prethodno dobro premazali maslinovim uljem. Pustite da odstoji na sobnoj temperaturi minimalno sat vremena. Tijesto u posudi za pečenje pokapajte maslinovim uljem te nauljenim prstima izbodite tijesto. U tijesto utisnite na polovice narezane masline i mini rajčice. Dodajte svježe začinsko bilje te pospite krupnom morskom soli. Tijesto s nadjevom pustite da se diže još oko pola sata. Prije stavljanja u pećnicu još pokapajte maslinovim uljem. Pecite oko 35 minuta na temperaturi od 190 stupnjeva.

Za jogurt umak od grčkog jogurta i mini rajčica:

350 g mini rajčica

50 ml maslinova ulja

žlica smeđeg šećera

3 češnja češnjaka

origano

timijan

krupna sol

papar

300 g grčkog jogurta

Priprema umaka:

U veću tavu stavite maslinovo ulje. Dodajte mini rajčice i pržite na laganoj vatri dok ne omekšaju. Stavite šećer, začine i usitnjeni češnjak. Pirjajte još nekoliko minuta. Focacciu narežite na prutiće, u zdjelicu stavite mileram, a u sredinu mini rajčice. Umočite focacciu u umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 09:18