Premda su mnogima u gastronomskom smislu najčešće asocijacije na Bosnu i Hercegovinu burek, pita, ćevapi i šljivovica, susjedna nam država ima bogatu povijest tradicijske kuhinje. Kljukuša je jedno od tih starih tradicionalnih jela BiH, koje se ovdje redovito pravi, jer je njezina priprema jednostavna i jeftina, a krajnji rezultat fino jelo koje možete jesti samostalno ili kao prilog. Neki izvori govore kako datira još iz osmanskih vremena. Međutim, zanimljivo je da je naziv kljukuša u različitim gradovima Bosne i Hercegovine rezerviran za drugačija jela. Sarajevska kljukuša je, pak, vrlo popularno jelo i može se probati i u nekim od najpoznatijih restorana u glavnom gradu BiH i u njega ne idu poriluk, tikvice ili, primjerice, prašak za pecivo kako sugeriraju neki recepti. S obzirom na to koliko se dugo i često pravi, neki za nju kažu da se jedina može mjeriti s burekom, a ako je niste još isprobali, recept vam ostavljamo u nastavku.
SAVJET VIŠE! Za kljukušu kažu da je ljepša što je tanja, pa se nemojte bojati uzeti malo veći lim za pečenje.
SARAJEVSKA KLJUKUŠA
Trebat će vam:
2 kg krumpira, starog
200 g brašna
150 ml ulja
2 luka, srednja
maslac, sobne temperature
sol i papar
Za posluživanje:
jogurt, vrhnje ili kiselo mlijeko
Priprema:
Pećnicu zajedno s limom za pečenje zagrijte na 250 ºC.
Krumpir operite, ogulite pa u zdjelu naribajte na ribež. Ostavite ga 10-ak minuta da pusti višak tekućine, pa ga ocijedite, slično kao za punjene paprike po ovom tradicionalnom receptu bosanske kuhinje.
Luk sitno nasjeckajte pa ga spojite s naribanim krumpirom, prosijanim brašnom i praškom za pecivo. Dobro izmiješajte. Dodajte sad i ulje pa začinite sa soli i paprom i još jednom sve dobro izmiješajte.
Ugrijani lim za pečenje izvadite iz pećnice i oprezno namastite uljem ili maslacem pa u njega prebacite smjesu i pecite oko 20 minuta na 250 ºC. Kljukušu nakon 20 minuta izvadite iz pećnice pa premažite omekšalim maslacem i vratite peći još 10-ak minuta ili dok ne dobije lijepu zlatno-žutu boju.
Ovisno o limu za pečenje, kljukušu režite na kocke, rombove ili u trokut i poslužite uz vrhnje, jogurt ili kiselo mlijeko, a prijat će i sir i vrhnje posuti dimljenom mljevenom crvenom paprikom. Tradicionalno, u BiH kljukušu premažu posluženim vrhnjem, jogurtom ili kiselim mlijekom, pa je onda jedu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....