ZA POD ZUB

Spoj tri jesenska favorita u kruhu kojega ne možete pojesti samo jednu krišku

U ovom toplom, mekom, dizanom tijestu spajam tri jesenska favorita: buču, gljive i poriluk

Napokon je stiglo vrijeme kada sve češće palim pećnicu i uz topli radijator dižem tijesto, pa je tako red došao i na ovu (polu)pletenicu od buče s punjenjem od gljiva, poriluka i sira. I odmah ću vas upozoriti: miris koji će se vašom kuhinjom proširiti kada iz pećnice izvadite ovaj meki kruh vjerojatno će vas natjerati da postanete nestrpljivi i odmah ćete ga htjeti isprobati, dok je još vruć i sir se lijepo rasteže. Ipak, budite strpljivi i pričekajte barem koju minutu kako bi tijesto stiglo odmoriti i ljepše se rezalo.

image
Lidija Lončarić/

Kada je u pitanju punjenje, ovoj kombinaciji uvijek možete dodati i druge sastojke po želji. Odličan odabir bit će nasjeckani orasi ili bučine sjemenke, feta sir, pa čak i kakav pesto, primjerice od kelja. Najbolje obići tržnicu i što god uspijete uhvatiti od jesenskih plodova, lako možete zapakirati u ovaj kruh pa ga poslužiti samostalno ili kao dio bogate plate sa sirevima i narescima. U svakom slučaju, svaku kombinaciju učinit će bogatijom i zanimljivijom.

image
Lidija Lončarić/

KRUH S BUČOM, PORILUKOM I GLJIVAMA

Trebat će vam:
450 g bijelog glatkog brašna
250 g toplog mlijeka (može i biljno)
10 g svježeg kvasca
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 jaje
50 g maslaca
oko 200 g pečene buče koju ste pretvorili u pire

Za punjenje:
1 poriluk
3 - 4 šampinjona
1 žlica maslaca
1 žlica ulja
1 žličica miso paste (po želji)
100 ml vode
sol, papar i sušeni timijan

Ostalo:
70 g topivog sira
jaje za premazivanje
posip po želji (sjemenke, sol...)

Priprema:
U zdjelicu stavite toplo mlijeko, dodajte kvasac, šećer i žlicu brašna, pa promiješajte i pustite da se zapjeni. Kad se kvasac digao, pomiješajte ga s ostatkom brašna, soli, jednim umućenim jajetom i pireom od buče te zamijesite tijesto. Kada se tijesto formiralo, ali ga je još uvijek potrebno mijesiti, dodajte jednu po jednu kockicu maslaca sobne temperature. Mijesite dok ne dobijete glatku kuglu. Stavite je u posudu, prekrijte i pustite da se diže 1 sat.

image
Lidija Lončarić/

Za punjenje, nasjeckajte jedan poriluk i šampinjone. Na tavi otopite maslac i ulje, pa pirjajte poriluk. Kada poprimi boju, dodajte nasjeckane šampinjone i pirjajte dvije minute. Začinite timijanom, soli i paprom. Prelijte sve toplom vodom u kojoj ste otopili miso pastu (ako je koristite). Pirjajte dok tekućina ne ispari, pa maknite s vatre i ohladite. Za to vrijeme nasjeckajte sir po želji. Pomiješajte sve zajedno i pustite sa strane. Kada se tijesto diglo, podijelite ga na dvije kugle, pa ih razvaljajte u pravokutnik debljine oko jednog centimetra. Premažite ih nadjevom, zarolajte, štrucu prerežite popola i isprepletite kao da radite pletenicu. Stavite ih obje u posudu u kojoj ćete ih peći, pustite da se dižu još 30 - 40 minuta, a za to vrijeme pećnicu zagrijte na 200 °C. Prije pečenja premažite štruce jajetom i pospite soli ili sjemenkama po želji, pa ubacite u pećnicu. Pecite 15 minuta na 200 °C, a zatim još 20 minuta na 180 °C(ili dok ne poprimi boju. Izvadite, kratko ohladite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 07:02