ISPECI MAMI TORTU

Sline cure za kremastom tortom od jagoda, još je i bez glutena pa u njoj mogu uživati gotovo svi

torta s jagodama i bademima nastasja
Recept za ovu tortu s nama je svojevremeno podijelila naša suradnica Nastasja Chiara Petrić

"Ako ste ljubitelji vrlo kremastih kolača, koji su ujedno osvježavajući zbog voća, puni čistih okusa, onda je ovo definitivno torta za vas i vaše malene. Sasvim slučajno ispala je i bezglutenska. Uživajte u ovoj fenomenalnoj proljetnoj poslastici koju možete zamjenom voća prilagoditi i za tople ljetne dane", napisala je Nastasja kada je s nama podijelila recept za ovu tortu, a mi ćemo samo dodati kako je u pitanju kombinacija s kojom ne možete pogriješiti, a ukrasite li tortu sezonskim jagodama, vjerujte, obožavat će je i mali i veliki.

image
torta s jagodama i bademima nastasja

Za biskvit:

200 g badema

7 g praška za pecivo

90 g šećera šećerne trske

100 g maslinova ulja

10 bjelanjaka (oko 360 g)

Za kremu:

10 žumanjaka

70 g kukuruznog škroba

600 g mlijeka

130 g šećera šećerne trske

1 žličica vanilije u prahu

prstohvat soli

200 g sira mascarpone

100 g maslaca

Za ukrašavanje:

200 g vrhnja za šlag (nezaslađenog)

oko 600 g svježih jagoda + tostirani listići badema, jestivo cvijeće, svježe začinsko bilje

Priprema:

Bademe tostirajte i sameljite tako da budu brašnaste teksture. Ako već imate mljevene bademe, onda ih tostirajte u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 8 do 10 minuta. U posudi pjenjačom izmiješajte ohlađene tostirane bademe, šećer, prašak za pecivo i ulje. U drugoj posudi napravite čvrst snijeg od bjelanjaka. Njega zatim u tri slijeda ukomponirajte u smjesu od badema. Pažljivo prebacite smjesu za biskvit na veliki pleh obložen papirom za pečenje te ga pecite 23 do 25 minuta na 165 °C. Kada je biskvit gotov, ostavite da se potpuno ohladi pa ga uzdužno prerežite na tri jednaka dijela. Žumanjke pjenjačom dobro izmiješajte s kukuruznim škrobom.

Za to vrijeme stavite na laganu vatru grijati mlijeko, šećer, sol i vaniliju pazeći da ne zakipe. Temperirajte žumanjke s ugrijanim mlijekom, pa sve skupa vratite na vatru i neprekidnim miješanjem pjenjačom ugustite kremu (ovo traje najmanje pet minuta). Čim primijetite da je krema postala pudingasta, maknite s vatre i još je nekoliko sekundi dobro izmiješajte pjenjačom. Zatim odmah prebacite skuhanu kremu u čistu posudu i obložite je plastičnom folijom dodirujući površinu kreme. Kad se malo ohladila, pjenja - čom umiješajte i mascarpone te maslac narezan na kockice. Kremu držite u hladnjaku dok ne dođe vrijeme slaganja torte. Na podlogu na kojoj ćete poslužiti tortu stavite prvi dio kore koju ste oprezno skinuli s papira za pečenje.

Premažite debelim slojem kreme, posložite narezane jagode na kockice, prekrijte novim slojem biskvita pa ponovite postupak. Za punjenje iskoristite oko 400 g jagoda, a ostatkom dekori - rajte tortu. Nakon što ste stavili i treći sloj biskvita, premažite cijelu tortu ostatkom kreme. Ostavite je da se hladi nekoliko sati te je nakon toga premažite tankim slojem šlaga kako bi izgledala ljepše. Dekorirajte jagodama, bademima i svježim ukrasima. Prije posluživanja cijelu tortu ostavite u hladnjaku, poželjno preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 19:40