![28706562](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/01/26/k_28706562_640.jpg)
Među njima je svakako Pavlova torta, koja je nastala u čast Ane Pavlove, ruske balerine krhkog i nježnog stasa, no izuzetne snage. Nastupala je na mnogim svjetskim pozornicama, izvodeći glavne uloge u brojnim plesnim izvedbama. Zapisi kažu da je za turneje po Australiji jedan kuhar, inspiriran njezinom nježnom pojavom, pripremio ovu prozračnu i laganu tortu i nazvao je njenim imenom. Druga pak legenda kaže da se to dogodilo na turneji po Novom Zelandu.
![Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/5/13/8/kolaci_jagoda10-280420.jpg)
Koja god legenda bila točna, zahvalni smo za ovaj hrskavi i ukusni desert. Drugi kandidat za čaroban okus i glamurozan izgled svakako je francuski desert mille-feuille, slastica s “tisuću” listova. Mille-feuille karakteriziraju tri sloja lisnatog tijesta, slastičarska krema i voće. Apsolutno je svejedno koji desert ćete odabrati, obilato koristite ovu voćku koju je najbolje koristiti svježu i bez velike termičke obrade jer tada najbolje do izražaja dođu njezina svježina, bogatstvo okusa i aroma.
![Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/5/13/9/kolaci_jagoda02-280420.jpg)
Imajte pritom na umu jednu važan tehnički detalj - dok ih perete i čistite od peteljki prije uporabe, ne držite ih jako dugo u tekućini, jer će je jagoda djelomično upiti, a zbog toga će brže izgubiti svoj prvotni oblik i uvenuti. Stajanje u tekućini jako brzo može dovesti i do gnjiljenja. Umjesto toga, oprane jagode stavite na kuhinjski papir kako bi se osušile prije uporabe ili skladištenja. S obzirom na to da smo tek na početku perioda dozrijevanja ove voćke, uvrstite je što je češće moguće u svoj dnevni plan prehrane.
Ekleri s kremom od čokolade i jagoda
![Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/5/13/8/kolaci_jagoda17-280420.jpg)
Torta Pavlova s jagodama
![Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/5/13/8/kolaci_jagoda12-280420.jpg)
Krostata s jagodama
![Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/5/13/8/kolaci_jagoda16-280420.jpg)
Biskvit s jagodama u obliku kuglofa
![Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/5/13/8/kolaci_jagoda08-280420.jpg)
Mille feuille
![Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/5/13/8/kolaci_jagoda14-280420 (1).jpg)
Desert u čaši
![Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/5/13/8/kolaci_jagoda04-280420.jpg)
Ledeno nebo
![Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/5/13/8/kolaci_jagoda20-280420.jpg)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....