PRIPREMITE TORTILJE

Slasni sendviči bez kruha! Jednom kada se navučete na ovo jednostavno meksičko hit jelo, stalno ćete mu se vraćati

Quesadille su, zapravo, sendviči od tortilja koji su prejednostavni za pripremu, puniti ih možete čime god poželite i, na kraju i najvažnije, jako su slasnI

Sigurno vam se barem jednom u životu dogodilo da vam se baš jede dobar, sočan sendvič, a ostali ste bez kruha. Upravo u takvim situacijama, umjesto očajavanja, mi najradije posežemo za pakiranjem tortilja u kuhinjskom ormariću pa od njih radimo kombinacije koje su nerijetko i slasnije od prvotno zamišljenog sendviča. I sve uvijek nekako završi na quesadillama.

image
Unsplash/

Quesadille su meksički specijalitet koji se uglavnom radi s kukuruznim tortiljama, ali naravno, upotrijebiti možete i obične pšenične ili integralne. Između dvije ili jedne tortilje koju ćete preklopiti u oblik polumjeseca stavlja se punjenje od sira, a dodati se mogu i mesni dodaci, povrće i začini. Zatim se sve grilla na tavi kako bi se punjenje zagrijalo, postalo rastezljivo i još finije pa se poslužuje još toplo. Quesadille se najčešće režu na trokutiće i poslužuju uz salsu, guacamole ili samostalno.

KAKO KOD KUĆE NAPRAVITI QUESADILLE?

Tortilje uvijek možete napraviti sami, primjerice, koristeći naš recept za one pšenične, a ako ste u žurbi i iz ormarića vas gleda pakiranje koje ste kupili u supermarketu, iskoristite ga, i to je u redu.

Iako se u meksičke quesadille najčešće dodaju sirevi kao što su Oaxaca ili Chihuahua, naravno, koristiti se mogu i drugi, kod nas lakše dostupni, topivi sirevi. Primjerice, mi nekad koristimo goudu, ponekad mozzarellu, a najdraži nam je cheddar.

image
Pexels/

Uz sir, uglavnom dodajemo i povrće, a posebice nam je drago ono koje smo prethodno pirjali, poput kombinacije rajčice, paprike i, primjerice, tikvica kada su sezoni. Sve zajedno začinimo jednom čili papričicom, soli, paprom i crvenom paprikom pa pustimo da povrće ispusti tekućinu i tek tada koristimo. U slučaju da ste u žurbi, ubaciti možete i svježe, ali koristite povrće kojem i inače nije potrebna preduga termička obrada.

U quesadille uvijek možete ubaciti i ostatke od ručka, kolutiće kobasice ili kobasicu koju ste izvadili iz crijeva i pirjali (mi posebno volimo chorizo), piletinu, grah ili slanutak iz konzerve koji ste prethodno isprali, blago spljoštili vilicom i začinili.

image
Pexels/

I na kraju, pečenje. Quesadille pecite tako da ih stavite na dobro zagrijanu tavu i tostirate dok se sir ne počne topiti, a izvana poprime hrskavu koricu. Pripazite da koristite tavu na koju se ništa ne lijepi, jer sir bi vam mogao iscuriti i napraviti problem.

Tostirati ih možete na čistoj tavi ili dodati malo ulja, zbog čega će tortilja biti još hrskavija. Kada quesadilla poprimi boju s jedne strane, okrenite je i pecite na drugoj.

Osim ovakvog načina, quesadillu možete i pržiti, a uz tako pripremljenu, obavezno poslužite i umake na bazi avokada, vrhnja ili grčkog jogurta ili kakav dobar ljuti umak. Dobra ideja bit će i ukiseljeno povrće, koje će jelu dati dozu svježine.

image
Unsplash/

Uvijek dobra ideja je i quesadilla za doručak, u koju možete staviti topivi sir, jaje koje ste najprije ispekli i povrće po želji. Sve sastojke stavite na polovicu tortilje, preklopite i vratite na tavu, zapecite pa naknadno dodajte i svježe povrće poput rajčice ili zelene salate koju ste nasjeckali. Ovakav doručak dobra je opcija i za ponijeti izvan kuće, za gablec ili samo uživanje s nogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 06:03