IDEJA ZA BLAGDANE

Slasna pečena guska s hajdinom kašom kombinacija je s kojom ovih blagdana nema greške

 Berislava Picek/Cropix/
Cijelu gusku s hajdinom kašom ispekla je chefica Barbara Lovrenčić iz restorana 4M u Petrijancu

Trebat će vam:

domaća guska (3-3,5 kg)

sol i papar za mariniranje

vezica korjenastog povrća

med (prema želji za premazivanje guske zbog hrskave korice)

500 g hajdine kaše

200 g domaćeg špeka

sok od pečenja guske

sol i papar

Priprema:

Gusku začinite solju i paprom dan prije, da se meso marinira, omekša i poprimi okuse. Ako je guska pod kožom malo masna, malo zarežite da se masnoća tijekom pečenja otopi. Gusku stavite u lim, ubacite povrće te malo podlijte vodom. Stavite peći na 160 stupnjeva oko dva do dva i pol sata, ovisno o veličini guske. Tijekom pečenja podlijevajte sokom, a potkraj pečenja malo pojačajte temperaturu da poprimi zlatnožutu boju. Prema želji, premažite s malo meda kako bi se stvorila hrskava korica.

Hajdinu kašu namočite u toploj vodi. Za to vrijeme sitno nasjeckajte luk, prodinstajte ga na malo ulja i na njega stavite sitno narezani špek. Kad se malo prodinstaju, stavite kašu, dodajte malo soli i papra, i pustite da se dalje dinsta. Podlijevajte vodom, ali ne naglo, nego pratite proces kuhanja. Kad je kaša gotova, podlijte je masnoćom od guske da bude sočna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 22:07