Za 6 osoba trebat će vam:
Za bouillabaisse:
0,05 l maslinova ulja
1 kg bijele ribe po izboru
0,2 kg jadranskih kozica
0,2 kg trljica
0,5 kg dagnji
1 poriluk
2 mrkve srednje veličine
2 stapke celera
1 mali komorač (oko 150 g)
sol
papar
pola čajne žličice sušenog čilija
prstohvat šafrana
0,05 l Pernoda
100 g maslaca
1,5 dcl bijelog vina
1 jušna žlica koncentrata rajčice
korica četvrtine naranče
Postupak:
Prethodno otkoštiti ribu i kozice te dagnje od trave.
Na maslinovu ulju polako pirjati poriluk, mrkvu, celer i komorač. Dodati sol, papar i čili, a kada povrće omekša, i koncentrat rajčice te ljuske i glave kozica te podliti Pernodom. Nakon toga dodati bijelo vino. Kada alkohol ishlapi, dodati kosti bijele ribe i šafran te podliti s 2 litre vode te i pustiti da kuha najmanje 2 sata. Dodati dagnje, pustiti da se otvore te ih izvaditi. Očistiti ih, a meso sačuvati. Ostatak juhe dodati u blender te sve izraditi i procijediti kroz fino sito.
Meso bijele ribe lagano prokuhati u dobivenoj tekućini. Filete trljice i kozica prepržiti te sve sastojke posložiti na tanjur (prokuhanu bijelu ribu također). Poslužiti s prepečenim kruhom premazanim umakom aioli te posložiti meso dagnji. Sve preliti bouillabaisseom.
Za aioli:
1 žumanjak
malo sitno sjeckanog češnjaka
sol
prstohvat šafrana
par kapi limunova soka
malo čilija, svježeg ili sušenog, po želji
Postupak:
žumanjak, češnjak, sol, limunov sok, šafran i čili mješati pjenjačom te lagano dodavati maslinovo ulje dok se ne dobije homogena smijesa (majoneza)
Za nadobudne: tvil od sipe
Sastojci:
5 g crnila od sipe
10 g glatkog brašna
80 g vode
20 g suncokretova ulja
Postupak:
Na lagano vruću tavu izliti 1 jušnu žlicu smjese te pržiti dok ne nastane čips.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....