POMAKNUTI KLASIK

Skuhajte bouillabaisse po receptu Christiana Misirače! Riba na žlicu nikad nije bila tako dobra

 Marko Miscevic/Cropix
Chef Christian Misirača otkrio nam je što sve priprema u Pojoda Nautic Clubu i skuhao bouillabaisse na koji je posebno ponosan

Za 6 osoba trebat će vam:

Za bouillabaisse:

0,05 l maslinova ulja

1 kg bijele ribe po izboru

0,2 kg jadranskih kozica

0,2 kg trljica

0,5 kg dagnji

1 poriluk

2 mrkve srednje veličine

2 stapke celera

1 mali komorač (oko 150 g)

sol

papar

pola čajne žličice sušenog čilija

prstohvat šafrana

0,05 l Pernoda

100 g maslaca

1,5 dcl bijelog vina

1 jušna žlica koncentrata rajčice

korica četvrtine naranče

Postupak:

Prethodno otkoštiti ribu i kozice te dagnje od trave.

Na maslinovu ulju polako pirjati poriluk, mrkvu, celer i komorač. Dodati sol, papar i čili, a kada povrće omekša, i koncentrat rajčice te ljuske i glave kozica te podliti Pernodom. Nakon toga dodati bijelo vino. Kada alkohol ishlapi, dodati kosti bijele ribe i šafran te podliti s 2 litre vode te i pustiti da kuha najmanje 2 sata. Dodati dagnje, pustiti da se otvore te ih izvaditi. Očistiti ih, a meso sačuvati. Ostatak juhe dodati u blender te sve izraditi i procijediti kroz fino sito.

Meso bijele ribe lagano prokuhati u dobivenoj tekućini. Filete trljice i kozica prepržiti te sve sastojke posložiti na tanjur (prokuhanu bijelu ribu također). Poslužiti s prepečenim kruhom premazanim umakom aioli te posložiti meso dagnji. Sve preliti bouillabaisseom.

Za aioli:

1 žumanjak

malo sitno sjeckanog češnjaka

sol

prstohvat šafrana

par kapi limunova soka

malo čilija, svježeg ili sušenog, po želji

Postupak:

žumanjak, češnjak, sol, limunov sok, šafran i čili mješati pjenjačom te lagano dodavati maslinovo ulje dok se ne dobije homogena smijesa (majoneza)

Za nadobudne: tvil od sipe

Sastojci:

5 g crnila od sipe

10 g glatkog brašna

80 g vode

20 g suncokretova ulja

Postupak:

Na lagano vruću tavu izliti 1 jušnu žlicu smjese te pržiti dok ne nastane čips.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 04:29