Bez obzira na to iz kojeg kraja Hrvatske bili, proju ste sasvim sigurno probali barem jednom u životu. Vrlo vjerojatno je to bilo u djetinjstvu kad se nije išlo svaki čas u pekarnicu i trgovinu, već se kruh i sve od brašna uglavnom spravljalo kod kuće, pogotovo kod naših baka. Pored buhtli, savijača, lepinja, kiflica, pogača i kruha, redovito se tada pravila i proja. Ovo jelo, sigurno ćete se sjetiti, neki su obožavali, dok je drugima već "išlo na uši". No, tada se hrana nije smjela odbiti, niti se s njom smjelo igrati, pa smo znali satima sjediti za stolom dok ne bismo pojeli i zadnji zalogaj. Baš će proja mnoge asocirati na te trenutke... Jer znala je biti savršena, još ako je topla, a znala je doduše biti - nećemo se lagati - i kao da jedeš šperploču. Neupitno je da će vas jelo naših starih podsjetiti na baku i okuse prave domaće kuhinje, pa vam u nastavku donosimo odličan i brz recept za ovo jelo, koje je još bolje zbog dodatne namirnice. Naravno, vi proju uvijek možete poslužiti i onako kako najviše volite - u slanoj ili slatkoj, toploj ili hladnoj verziji, s ovim ili bez ovog dodatka. Možete je jesti umjesto kruha, recimo uz gulaš, pašticadu ili sarmu za koju smo vam podijelili recept, ali i kao doručak ili večeru uz šalicu jogurta ili kiselog mlijeka i domaće nareske. Mogućnosti je mnogo.
PROJA SA SIROM
Trebat će vam:
100 g glatkog brašna
300 g kukuruznog brašna
200 g mozzarelle, fete ili gaude (već kakav sir volite)
200 ml jogurta
200 ml mineralne vode
1 šalica svinjske masti (ili ulja)
2 žličice soli
1 prašak za pecivo
Priprema:
Pećnicu upalite na 200 °C i ostavite je da se grije. Sir narežite na kockice (mozzarellu ili fetu prethodno ocijedite).
U dublju zdjelu dodajte oba brašna i sol i promiješajte. Dodajte brašnu svinjsku mast, jogurt i vodu pa umijesite tijesto. Sad dodajte sir i prašak za pecivo pa opet promijesite.
Namastite posudu za pečenje, najbolje svinjskom masti. Stavite jednu žlicu u posudu i gurnite je u pećnicu da se rastopi, pa je zatim kistom razmažite po cijeloj posudi za pečenje. Stavite u nju sad tijesto i vratite sve zajedno u pećnicu i pecite 20 minuta: 15 minuta na 200°C i još 5 minuta na 180 °C.
Pečenu proju ostavite da se malo prohladi pa je narežite na kocke i poslužite uz doručak, kao prilog uz gulaš, sarmu, punjene paprike ili pašticadu, iskoristite kao užinu...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....