Kitnkes

Sjećate li se ove tradicionalne slastice za koju mlađe generacije pojma nemaju ni što je, a ni kako se pravi?!

Kotonjata, kitnkes ili sir od dunja lijepi je podsjetnik na neka prošla vremena kad se od svega što su imale u vrtu naše bake i mame znale napraviti divna jela

Kotonjata ili kotonjada (od tal. cotogna, u prijevodu dunja), zatim kitnkes ili kitnkez (od njemačkog ili, kako neki navode starojozefinskog, Quittenkäse, u prijevodu sir od dunja), pa markatunja, žele ili sir od dunja - sve su to nazivi za tradicionalnu slasticu za koju mnogi vole reći da je baš iz njihova kraja. I istina, pripremala se od Dubrovnika do sjevera Hrvatske u ovo doba godine stoljećima unazad.

Nekih bitnijih razlika u pripremi, bez obzira na kraj u kojem se pravila, i nema. Neki će ukuhane dunje ostaviti čiste, a neki će im dodati ušećerene bademe, orahe i sušene smokve. Jednom kad od dunja naprave slasticu, naše bi ih bake i mame narezale, nerijetko uvaljale u šećer pa slagale u veće staklenke s poklopcem ili kutije gurajući između njih listove lovora. Tako pripremljena kotonjata ili kitnkes mogao je stajati mjesecima, a služio se najčešće uz kavu ili čaj te, naravno, slatki liker ili prošek.

image

Nemojte čuvati dunje samo za ukras na ormaru

Pexels

Ako i vi pamtite okus ove slastice, a niste je znali pripremiti, u nastavku vam ostavljamo recept iz bakine kuharice. Boja želea će, naravno, ovisiti o tome hoćete li dunje guliti te hoćete li ih pasirati - s oguljenim dunjama bit će nešto svjetlije, dok će lijepu crveno-narančastu boju imati ako im ostavite koru. Također, dobiveni sir od dunja bit će znatno sličniji želeu ako se dunje propasiraju.

KOTONJATA ILI KITNKES

Trebat će vam:
1,5 kg dunje
šećer
2 limuna

image
Anamomarques/Getty Images

Priprema:

Dunje operite, prepolovite pa im uklonite središnji dio s košticama. Po želji, koru ogulite ili ostavite. Dunje potom narežite na kocke i stavite u dublji i širi lonac.

Na dunje dolijte hladnu vodu toliko da ih prekrije. Stavite kuhati i pričekajte dok dunje ne omekšaju.

Uzmite veliku zdjelu pa procjedite vodu u kojoj su se dunje kuhale. Još toplu je možete piti kao čaj, a ohlađenu kao sok. Slobodno joj dodajte i malo soka od limuna.

Sad omekšale dunje vratite u lonac pa ih protisnite gnječilicom za krumpir. Nakon toga ih još dodatno propasirajte kroz cjedilo s malim rupicama. Dobivenu količinu izvažite, pa im dodajte odgovarajuću količinu šećera. Na ovu količinu to bi trebalo biti oko 850 do 900 grama šećera.

image

Osim uz slatko, kotonjatu možete servirati i uz slano - sirevi i naresci uvijek su dobra ideja

Trendy_rowdy/Getty Images/istockphoto

Sve zajedno - dunje, šećer i limunov sok vratite u loncu na vatru. Kuhajte još oko 40 minuta neprestano miješajući.

Pripremite kalup u koji ćete istresti skuhane dunje, odnosno kotonjatu ili kitnkes. Možete ga obložiti prozirnom kuhinjskom folijom, masnim papirom, odnosno papirom za pečenje ili jednostavno kalup premazati biljnim uljem.

Kad su se dunje ukuhale toliko da ih više ne možete lako miješati kuhačom, gotove su. Sad kotonjatu ulijte u pripremljeni kalup, prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i stavite hladiti 24 sata.

Idući dan je oprezno izvadite iz kalupa na ravnu površinu obloženu papirom za pečenje, prekrijte čistom i suhom kuhinjskom krpom i ostavite sušiti na tamnom i hladnom mjestu još barem dva dana.

Nakon sušenja narežite na kocke željene veličine te slažite u kutiju ili staklenku s listovima lovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 10:33