SLAVONSKI RECEPT

Sirup od koprive

 Matija Turkalj
Liječi sve!

Trebat će vam:

6 l vode
60 g vrhova koprive
6 limuna
6 kg smeđeg šećera
po želji 50 g limunske kiseline

Matija Turkalj

Vodu nalijte u veću posudu, dodajte koprivu i limun narezan na ploške, ostavite da odstoji 24 sata. Nakon 24 sata procijedite tekućinu, dodajte šećer, promiješajte i nastavite stalno miješati dok se šećer ne otopi. Za kiseliji okus u sok možete dodati 50 g limunske kiseline. Priprema soka radi se na hladno kako bi se sačuvali minerali i vitamini iz koprive.

Jeste li znali?

Kopriva ne bira mjesto gdje će rasti, ali mi trebamo izabrati mjesto gdje ćemo ju brati. To mjesto neka bude daleko od prometnica i industrijskih pogona. Dan neka bude suh i sunčan, dakle ne ni rano ujutro dok je rosa, a niti navečer, kada je koncentracija ljekovitih tvari u bilju najmanja.

*Ovaj specijalitet možete okusiti u restoranu Zlatni klas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 13:37