Ubrajate li se u grupu onih koji obožavaju knedle, ali vam je najteži zadatak kod pripreme upravo čekanje da se krumpir skuha, poslužite se receptom Darka Debića, iskoristite prečac i meke, sočne knedle sa šljivama napravite još brže. Ova varijanta radi se od svježeg sira i griza, a dodaje se još i brašno, jaja te malo soli.
Kako nam je rekao Darko, knedle uglavnom uvijek radi s ovim tijestom, a budući da je okusom neutralno, od njega radi i male kuglice kao prilog uz pirjana mesna jela u umaku. Samo tada u tijesto, naravno, dodaje više soli.
Budući da se trenutno na tržnicama mogu pronaći male, slatke domaće šljive, ovo vrijeme je upravo idealno da se, ako još uvijek niste, okušate u pripremi knedli na ovaj način. Kako nam je rekao Darko, inače autor bloga i Instagram profila Samo jedan griz, on u šljive ponekad dodaje i malo šećera ili, još bolje, kuglicu marcipana pa ih tek tada omota tijestom. Tako ostaju još slađe i ukusnije.
Kada su kuhane, obavezno ih uvalja u zapečene krušne mrvice s maslacem i šećerom, a mi bismo dodali i da ih, po želji, možete poslužiti i uz žlicu kiselog vrhnja i malo cimeta. Ta je kombinacija posebno ukusna na jesenske kišne dane. U nastavku ostavljamo recept.
Trebat će vam:
3 jaja
120 g maslaca
150 g griza
150 g brašna
500 g svježeg kravljeg sira
malo soli
12 do 14 šljiva
marcipan ili šećer za staviti u šljive
Za krušne mrvice:
150 g krušnih mrvica
100 g maslaca
30 gr šećera u prahu
2 vanili šećera
cimet
Priprema:
Sir staviti u cjedilo kako bi se dobro ocijedio. U veću zdjelu staviti sir, na sobnoj temperaturi (ili u mikrovalnoj) omekšali maslac i jaja, dobro sjediniti vilicom. Dodati griz, brašno, malo soli. Kuhačom umijesiti tijesto koje je dosta mekano, položiti ga na prozirnu foliju u obliku valjka, zamotati i staviti u hladnjak na sat vremena. Šljive oprati, izvaditi im koštice, na mjesto koštica staviti malo marcipana ili šećera.
Tijesto izrezati na 12 do 14 jednakih dijelova. Dlanove lagano nauljiti, uzeti jedan komad tijesta i oblikovati prstima kao malu čašicu, staviti punjenu šljivu i pažljivo dlanovima oblikovati glatku kuglicu. Bitno je sve dobro spojiti kako se u kuhinju ne bi probušile. Imati malo ulja u zdjelici, po potrebi vrhovima prstiju nanositi na dlanove kako se tijesto ne bi lijepilo.
U veliki lonac staviti vodu, malo soli i šećera, odabrati što širi lonac kako bi svaka knedla imala svoje mjesto. Okruglice stavljati u kipuću vodu, lonac lagano protresti, ako je potrebno vilicom odvojiti knedle od dna i kada voda ponovno zakuha smanjiti vatru i jako lagano kuhati knedle 15 do 20 minuta.
Za krušne mrvice maslac ugrijati na tavi i u vruću masu dodati krušne mrvice, pržiti do zlatno žute boje, dodati šećer, vanili šećer i cimet. Kuhane okruglice vaditi iz vode i uvaljati u pripremljene krušne mrvice.