LJUTI ZALOGAJI

Saznajte recept za prhke kekse Miscotti s pistacijama i tamnom čokoladom

 Marko Miscevic/Cropix
Priprema domaćih keksa u proizvodnji Miscotti u vlasnistvu Mirte Atlije.

Za kekse:
150 g šećera
60 g maslaca
2 jaja
205 g brašna
60 g kakaa
1/2 čajne žličice praška za pecivo
prstohvat soli
90 g očišćenih neslanih pistacija
90 g tamne čokolade

Za glazuru:
150 g tamne čokolade
2 žlice ulja
nasjeckane pistacije

Pjenasto izmiksajte šećer s maslacem sobne temperature. Dodajte jedno po jedno jaje i sjedinite. U zasebnoj posudi prosijajte brašno s kakaom, praškom za pecivo i prstohvatom soli. Suhim sastojcima dodajte pistacije i tamnu čokoladu isjeckanu na komadiće. Smjesu brašna, kakaa, pistacija i čokolade dodajte u smjesu šećera, maslaca i jaja i kratko promiješajte dok se smjese ne sjedine. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 170 °C. Smjesu za kekse podijelite na 4 podjednaka dijela i svaki dio oblikujte u štrucu, odnosno valjak te malo spljoštite gornju stranu. Što je valjak širi, keksi će biti veći. Smjesa će se raširiti u pećnici, pa štruce trebaju biti međusobno udaljene. Pecite 25 - 30 minuta, dok smjesa ne bude čvrsta na dodir i dok se cijela štruca ne bude mogla pomaknuti s papira. Izvadite pečene štruce i smanjite temperaturu pećnice na 150 °C. Ohladite štruce na plehu ili rešetki za hlađenje i nakon desetak minuta oštrim nožem narežite šnite debljine od 5 do 10 mm, po želji. Za duže kekse režite štruce pod kutom. Poslažite izrezane kekse na pleh za pečenje i pecite 6 - 7 minuta. Ako su keksi veći, potrebno im je više vremena tijekom drugog pečenja. Preokrenite svaki keks i ponovno pecite isto vrijeme. Keksi će biti hrskaviji što se dulje peku. Za glazuru otopite čokoladu s dvije žlice ulja. Pečene kekse do pola umočite u glazuru, složite na papir za pečenje i pospite nasjeckanim pistacijama. Ostavite da se glazura stegne. Kekse čuvajte u limenoj kutiji ili zatvorenoj posudi. Najbolje pašu uz čaj ili kavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2024 12:22