Novogodišnja noć i većinom mamurni 1. siječnja bez sarme su gotovo nezamislivi, no ako ste se ove sezone već pošteno najeli tog tradicionalnog jela, imamo tri odlična prijedloga čime je možete zamijeniti. Pritom se ne morate previše udaljiti od te omiljene kombinacije kiselog kupusa i mljevenog mesa da biste unijeli malo svježine u svoj recept, a i dalje zadovoljili sve koji osobito vole taj zimski specijalitet.
SINJSKI ARAMBAŠI
Rasprave o tome jesu li bolji sinjski arambaši ili klasična sarma uvijek će biti aktualne jer svatko ima svoje preferencije: u klasičnu sarmu dodaje se riža i često se kombiniraju svinjetina i junetina, dok se u sinjskim arambašima koristi samo juneće meso, a riže nema. Ako želite malo eksperimentirati, isprobajte sinjsku inačicu ovog tipičnog prosinačkog jela.
SARMA IZ PEĆNICE
Ako vam se ne da cupkati oko lonca dok čekate da vaše jelo bude gotovo, zašto sarmu ne biste ovaj put ispekli u pećnici? To smo jelo otkrili u restoranu Ježeva kućica uz zagrebački Maksimir, a predstavlja posebno slasnu verziju tog klasičnog zimskog specijaliteta. Nemojte zaboraviti dodati puno finog domaćeg šmeka koji će sve podići na višu razinu.
DRUGAČIJA SARMA
Želite li sasvim modernu verziju sarme, nemojte tražiti dalje od slasnog recepta za sarmu koju smo kušali na ovogodišnjem Adventu. Nju je osmislila ekipa iz zadarskog Picnic Mingle&Fun, a možete ju još uvijek probati na Fuliranju na zagrebačkom Strossmayerovom trgu. Cijena Drugačije sarme na Picnic Mingle&Fun kućici iznosi 9,50 eura, a rade je od ragua od junetine i kiselog kupusa, prekrivaju kremastom pjenom od krumpira i na kraju dodaju ulje od peršina te dehidriranu crvenu papriku. Iako je malo kompliciranija, ako imate strpljenja, okušajte se u njenoj pripremi.
RECEPT ZA DRUGAČIJU SARMU S ADVENTA
Želite li ipak radije spremiti finu i aromatičnu klasičnu sarmu, dobro provjereni recept potražite na poveznici i jamčimo da će to biti najbolja sarma koju ste ikada spremili!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....