Teglica puna okusa

Sad su najukusnije! Napravite džem od rajčica, a zatim ih poslužite na ovaj način, oduševit će vas

Ako nečemu ne možemo odoljeti, tada su to ovi sočni plodovi u svim oblicima i bojama, pa koristimo svaki trenutak da u njima uživamo

Stigla je doista najljepša sezona, ona posebno sočnih i slatkih rajčica. Sve su tezge na tržnicama pune bogatih grozdova cherry rajčica, mogu se naći i poput bombona slatke sitne narančaste rajčice, tu su volovska srca koja dignu prosjek svakoj ljetnoj salati, a osobito su slasna poslužena samo s kruhom i prstohvatom soli. Svakako treba iskoristiti njihovu trenutačnu raskoš i dobro se pripremiti za trenutke kada tih divnih plodova neće biti u ovakvom izobilju.

image
Neja Markicevic/Cropix

Osim što je uvijek dobro napraviti ozbiljnu zalihu šalše odnosno umaka od rajčica, nije naodmet pripremiti ni ukusan džem od rajčica! Recept za džem nam je otkrila naša suradnica Slavica Šagolj. Sve što vam tada treba jest kriška svježeg i ukusnog kruha i za tren oka na stol možete iznijeti odlične zalogaje za dijeljenje s društvom. Dodate li svemu tome još neki nježni sir poput mozzarelle, stracciatelle di bufala ili ricotte, pečene i svježe rajčice te koju kap maslinova ulja, užitku nema kraja!
image
Berislava Picek/Cropix


Džem od rajčica

2 kg rajčica
200 g smeđeg šećera
sol ipapar
1 žličica dimljene crvene paprike
sok ½ limuna

Priprema:
Ako su rajčice jako zrele i meke, ogulite ih nožićem bez prethodnog kuhanja. Imate li čvrste i napete rajčice, stavite ih prvo u lonac pun vode i na laganoj vatri ih zagrijavajte.
Rajčice izvadite prije nego što voda počne ključati, kad vidite da se kožica počela odvajati.
Kad se rajčice ohlade, lagano ih ogulite. Rajčice nasjeckajte što sitnije, stavite ih u širu i dublju tavu ili lonac zajedno sa šećerom te kuhajte na laganoj vatri i svako malo promiješajte.
Kad se džem dovoljno zgusne, dodajte limunov sok, sol, papar i dimljenu papriku. Promiješajte i stavite u sterilizirane staklenke.
image
Marko Miscevic/Cropix

Sendvič s rajčicama na tri načina

svježa focaccia ili kriške kruha
2 - 3 žlice džema od rajčica
100 g slatkih narančastih rajčica
150 g cherry rajčica
3 žlice maslinova ulja
3 žlice balzamičnog octa
malo soli i papra
100 g mozzarelle
svježi bosiljak

Priprema:
Operite narančaste rajčice i 100 g cherry rajčica koje razrežite na polovice. Stavite ih sve u posudu pa polijte maslinovim uljem i octom. Po želji malo posolite i popaprite. Dobro izmiješajte.
Pećnicu zagrijte na 190 °C i na lim prekriven papirom za pečenje rasporedite rajčice te stavite peći 20-ak minuta dok ne povenu i ne raspuknu se. Po potrebi jednom do dva puta kuhačom pomiješajte rajčice na limu.
Focacciu narežite na pravokutnike i razrežite po dužini te namažite džemom od rajčica.
Na kriške narežite mozzarellu te ih poslažite po sendviču. Bogato nadjenite sendvič toplim pečenim rajčicama i kriškama svježih cherry rajčica te dovršite s malo svježeg bosiljka.
Po želji možete poklopiti gornjim dijelom focaccie ili sendvič ostaviti otvoren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:53