INFLUENCERI NA TESTU

Ručak s Instagrama: Kremasta juha od ostataka namirnica iz hladnjaka ili curry s tikvicama

 Privatna Arhiva/
Danas smo inspiraciju za ručak pronašli na Instagramu, isprobali smo recepte poznatih influencerica, oba jela možete zamrznuti

Nataša Rajčić, autorica bloga i Instagram profila Burbon i borovnice te Marie Wasler koja vodi osobni Instagram profil izdižu se svojom kvalitetom u moru "provjerenih", "najboljih" i "ultimativnih" recepata na društvenim mrežama. Njihovi recepti su inspirativni, zdravi, jednostavni i živopisni. Oni koji svaki dan brinu o toplom obroku za sebe i svoju obitelj susreću se s nedostatkom inspiracije za pripremu ručka i večere. Uglavnom je to baza recepata koju konstantno vrtimo u krug jer je tako najjednostavnije. Ipak, uz dobre recepte može se odstupiti iz dosadne kolotečine i začiniti život nečim novim, lijepim i možda neočekivanim.

Prije nekoliko dana imali smo situaciju da smo zaronili u zrakoprazni prostor našeg hladnjaka i shvatili kako imamo pola poriluka, dvije rog paprike, nešto pilećeg temeljca koji je ostao od kuhanja rižota, dva mala krumpira i pola ljubičastog luka. Marie Wasler na svom Instagram profilu nudi recept za kremastu juhu od pečenog povrća koji smo odlučili iskoristiti. Mi smo smanjili količinu biljnog mlijeka, za punoću okusa dodali još žlicu tahinija i pogostili se divnom kremastom juhom koja vam može "odraditi" laganu večeru ili gablec. Naša verzija nije veganska, u tom slučaju treba koristiti pileći temeljac, a mi sve volimo još podebljati komadićima slanog sira poput fete i velikodušno zaliti maslinovim ulje. U slučaju isključivo veganske prehrane i sir je potrebno zamijeniti nekom drugom namirnicom po vašem guštu.

Recept za ludo kremastu juhu od pečenog povrća:

  • pola poriluka
  • pola glavice ljubičastog luka
  • 2 mrkve
  • 2 rog paprike
  • 2 mala krumpira
  • sol i papar
  • češnjak po želji
  • sok pola limuna
  • pileći temeljac
  • 1 puna žličica tahinija
  • svježe začinsko bilje
  • 1 žlica crvenog pesta

Znate li što je tahini?

Tahini je namaz i umak napravljen od smrvljenog sjemenki sezama. Ima mnogostruku primjenu pa se može koristiti u pripremi mnogih jela, a i kao samostalna namirnica. Još važnije, pun je esencijalnih vitamina, minerala i aminokiselina.

Prve bilješke o tahiniju nađene su u arapskoj kuharici iz 13. stoljeća. Iz arapskih zemalja proširio se na Indiju, Koreju i Japan. Danas se često koristi u mediteranskoj kuhinji i u balkanskim zemljama, a možete ga kupiti u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane.

image

Juha od pečenog povrća

Privatna Arhiva/

Sve povrće operite, ogulite i narežite na komadiće. Stavite u pleh za pečenje pa sve velikodušno zalijte maslinovim uljem (mi smo stavili žlicu masti) te posolite, poparite, a možete dodati i nekoliko režnjeva češnjaka. Povrće pecite sat vremena na 160°C. Ubacite u blender, dodajte pilećeg temeljca prvo u iznosu pola količine povrća, a zatim povećavajte količinu temeljca do željene gustoće. Ubacite žlicu tahinija, sok pola limuna, svježe natrgano začinsko bilje još jednom izblendajte i kratko vratite na vatru kako bi se okusi i namirnice proželi. Dodatno možete oplemeniti jelo žlicom crvenog pesta, slanim sirom poput fete i još malo maslinovog ulja.

U nastavku donosimo verziju Marije Wasler pogodnu za vegane:

Recept za zeleni curry s tikvicama i brokulom:

  • 1 veći poriluk, narezan na kolutove
  • 1 manja tikvica, narezana na polumjesece
  • 300 g cvjetova brokule
  • 150 g blitve, narezane na trakice (mi smo koristili mladi špinat)
  • 250 g smrznutog graška
  • 1 žlica Curry začinske mješavine
  • Pola chilli papričice, narezane na jako sitno (obavezno ju probajte i količinu prilagodite ljutini)
  • 2 režnja češnjaka, naribana
  • Komadić naribanog đumbira (oko žličice)
  • Konzerva kokosovog mlijeka iz konzerve (mi smo koristili pola pakiranja oko 100 ml jer nam je ponestalo i također je ukusno)
  • 700 ml povrtnog temeljca (mi smo koristili pileći jer smo tog imali u hladnjaku, ali za vegansku verziju koristite povrtni temeljac)
  • Sol
  • 1 velika žlica kikiriki maslaca
  • *1 žlica svijetle miso paste (u izvornom receptu se ne koristi pa ubacite po želji)
  • Sok pola limete

Za posluživanje: kuhana smeđa basmati riža, peršin, mladi luk, limeta, nekoliko indijskih oraščića

Znate li što je miso?

Intenzivna pasta od soje koja nastaje dugom fermentacijom neizostavna je namirnica u njihovim kuhinjama. Iako je zapravo nastala u Kini kao nusproizvod izrade umaka od soje, u Japanu je zaživjela kao zasebna namirnica i pod nazivom miso stekla internacionalnu slavu. Miso se već stoljećima koristi kao baza za juhe, začin za razna jela, upotrebljavamo ga i u marinadama, ali i kao sredstvo za kiseljenje povrća. Iako je izvorno od soje, za izradu misa koristile su se kroz povijest i razne druge žitarice koje su mu davale slatkoću i slast. Miso uvijek ima bogat, slan i kompleksan okus u kojem se skrivaju arome slatkih i prženih orašastih plodova

image
Privatna Arhiva/

Postupak:

1. Na malo maslinovog ulja dinstajte poriluk nekoliko minuta, dok ne omekša.

2.Dodajte mu curry, češnjak, đumbir i chilli papričicu pa miješajući dinstajte još minutu.

3.Dodajte cvjetove brokule, tikvicu i temeljac. Posolite.

4.Kuhajte 15 - ak minuta, dok brokula potpuno ne omekša.

5. Kad je brokula gotova, štapnim mikserom sve izblendajte do glatke teksture. Ovo možete napraviti i u blenderu, ali štapni je jednostavnija opcija.

6. Izblendanoj juhi dodajte kokosovo mlijeko, grašak, sjeckanu blitvu ili špinat, miso pastu, kikiriki maslac pa kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri.

7. Sklonite s vatre pa dodajte sok polovice limete. Probajte pa doradite začinima.

8. Poslužite toplo uz smeđu rižu, indijske oraščiće, peršin( ili korijander) i par dodatnih kapi limete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2024 00:20