Uzgojena se šparoga prije smatrala delicijom i mogla se naći na jelovniku samo onih dubljeg džepa. Danas je, pak, obrnuto. Uzgojene možemo nabaviti čak i sa polica dućana i supermarketa, a preko cijele godine, ako baš želimo, koristiti one iz staklenke. Međutim, divlja šparoga, pogotovo prvih dana kada se pojavi na tržnicama skuplja je od najfinije ribe i mesa. Apsurdno. Dati za mac (kako kažu u Istri i Primorju za stručak ovog samoniklog bilja) pedeset kuna nije baš lako, a onima, koji itekako paze na troškove domaćinstva olako.
Pogotovo na kontinentu gdje se nema prilike krenuti u berbu mladih izdanaka biljke koja je u rodu s ljiljanima, a raste po kršu, na rubovima šuma i šipražja i livadama u cijelom mediteranskom pojasu. Ne samo da je ukusna (ne vole je samo oni koji zaziru od gorkog), nego i vrlo zdrava jer je bogata glutationom, jednom od najvažnijih antioksidansa koji je zaslužan i za čišćenje organizma i rutinom, flavonoidom koji smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača organizam.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....