Zasitno i ukusno

Recept za zapečene njoke koji su toliko dobri da vam u njima uopće neće nedostajati meso

 Peteers/Getty Images/istockphoto
Kad god možemo trudimo se pojesti bezmesni obrok

Priprema: 12 minuta • Pečenje: 25 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

500 g svježih ili smrznutih njoka
25 g ribanog svježeg parmezana
1 žlica nasjeckanog peršina
1,5 žlica maslaca
2 žlice oštrog brašna
1 režanj češnjaka
½ žličice soli
prstohvat crnog papra
prstohvat muškatnog oraščića
375 ml mlijeka
85 g topivog sira
25 g mladog luka

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Premažite posudu za pečenje od 18 do 20 cm maslinovim uljem.

Zakuhajte posoljenu vodu u loncu i skuhajte njoke prema uputama. Ocijedite njoke ili ih šupljikavom žlicom izvadite u zdjelu i ostavite sa strane.

U srednje velikom loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i kratko miješajte pa dodajte brašno i začine. Dodajte mlijeko i miješajte dok se umak malo ne zgusne. Isključite vatru i umiješajte ribani topivi sir dok ne nastane glatki umak. Ako je pregust, dodajte još malo mlijeka, ali imajte na umu da će se umak dodatno zgusnuti pečenjem i stajanjem. Umiješajte kuhane njoke i mladi luk.

Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje. Površinu pospite svježim parmezanom i nasjeckanim peršinom. Pecite dok njoki ne porumene, pazeći da ne izgore.

Pustite nekoliko minuta da odstoje pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2024 11:36