U ovo blagdansko vrijeme često si svi damo oduška pa pripremimo više hrane nego što je potrebno, a ima i mnogo onih, barem u mom krugu ljudi, koji ne vole dva dana zaredom jesti istu hranu. Ova pašteta idealna je baš zbog toga, da iskoristite ostatke pečenja i poslužite ih, a da nitko ne shvati da je riječ o purici ili piletini od jučer. Proces možete u potpunosti prilagoditi sebi i onome što imate u hladnjaku. Pobrinite se samo da, uz ostatke mesa, pašteti dodajete i nešto kiselkasto (primjerice, ostatak krastavaca od francuske i kapare), dobro je začinite, pri čemu će dodaci koje uvijek imate u hladnjaku, poput senfa i koncentrata rajčice, odlično odraditi posao, a obavezan je i maslac ili čak sirni namaz kako bi se sve lijepo povezalo u paštetu koju ćete zatim moći mazati na kruščiće.
Kod pripreme je važno paštetu probati kako biste je mogli poboljšati, a kod posluživanja joj možete dodati i tostirane orašaste plodove, svježe začinsko bilje, pa čak i voće poput nara. Osim što će lijepo izgledati, jelu će dati dozu svježine i slatkoće. Poslužite uz tostirani kruh (isto od jučer, bit će još bolji ako ga bacite na tavu ili u pećnicu s malo maslinova ulja) i, osim za dobar doručak, spremni ste i za svakog gosta čestitara koji ovih dana bane na vaša vrata.
PAŠTETA OD PURICE
Trebat će vam:
1 šaka ostataka od purice
3 žlice maslaca (ili sirnog namaza)
1 žličica senfa
pola žličice koncentrata rajčice
1 žličica kapara
1 kiseli krastavac
začinsko bilje (vlasac, peršin, timijan)
1 manji luk ili pola srednje velikog
2 režnja češnjaka
lješnjaci ili drugi orašasti plodovi
Priprema:
U blender ili sjeckalicu stavite ostatke mesa pa dodajte omekšali maslac, senf, koncentrat rajčice, krastavac, kapare, sol i papar. Na malo maslinova ulja pirjajte pola srednjeg luka, a kada poprimi boju, dodajte dva režnja češnjaka. Pirjajte dvije minute pa maknite s vatre i dodajte ostalim sastojcima. Blendajte dok ne dobijete kremastu paštetu. Ako je pašteta previše gusta, dodajte i žličicu kiselog vrhnja. Paštetu dobro ohladite pa poslužite uz sjeckano začinsko bilje i sjeckane orašaste plodove.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....