DANAS NAM SE JEDE...

Recept za dobre, klasične buhtle s pekmezom i nekoliko korisnih savjeta kako da vam uvijek ispadnu meke i aromatične

Ako su ovi dani stvoreni za samo jednu poslasticu, onda su to definitivno tople, meke buhtle punjene domaćim pekmezom

Džem od šljive smo skuhali (i ispekli), onaj od marelice u smočnici nas čeka još od sredine ljeta i napokon smo završili s onim dijelom godine kada zbog visokih temperatura izbjegavamo upaliti pećnicu. Točnije, sada je na redu upravo suprotno, vrijeme kada je jedva čekamo upaliti i u nju ubaciti omiljeni biskvit ili dizano tijesto. Među slatke, dizane favorite svakako ubrajamo i dobre stare buhtle, koje smo ovog vikenda odlučili napraviti i sami pa u njima uživati uz poslijepodnevnu šalicu kave ili čaja.

OBRATITE PAŽNJU NA NEKOLIKO STVARI

Kod pripreme slatkog dizanog tijesta za buhtle, sada već dobro znamo, važno je pobrinuti se da je kuhinja topla i da se tijesto dovoljno digne kako bi bi bilo lagano i prozračno. Buhtle je najlakše oblikovati tako da se dignuto tijesto razvalja u pravokutnik pa se reže na jednake komade koji se onda pune (pripazite da ne pretjerate s nadjevom!) i oblikuju, a zatim se slažu u posudu za pečenje. Iz recepta Petre Jelenić, koji smo pronašli u ‘Hrvatskoj kuharici‘, naučili smo i da je buhtle prije pečenja dobro umočiti u otopljeni maslac kako bi bile još aromatičnije, kod pečenja poprimile ljepšu boju i bile još slasnije, pa se time vodimo i sami.

Buhtle se u posudu za pečenje slažu s malim razmakom i ponovno ostavljaju na dizanju. Ne brinite ako se nakon dizanja malo dodiruju, jer kod pečenja, sve će doći na svoje, one će se spojiti i kada ih servirate, sa svih strana imat će onaj mekani dio tijesta koji se lijepo razvlači i kojeg je poseban gušt otkinuti i pojesti prvog.

Buhtle i nakon pečenja možete premazati s još malo otopljenog maslaca, ali i jednostavnim sirupom od šećera, vode i cimeta, kako to radi Tanja Pastuović Klaić. Naravno, premaze možete i u potpunosti preskočiti i buhtle jednostavno poslužiti još tople uz napitak po želji. Najbolje su kada se dijele s dragim ljudima pa se pobrinite da koji komad ostavite i članovima obitelji, prijateljima, susjedima...

image
Marko Miscevic/Cropix/

A SAD RECEPT

Trebat će vam:

500 g brašna

250 g mlakog mlijeka

130 g maslaca

1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca

50 g šećera

2 jaja

1 žumanjak

prstohvat soli

pekmez ili drugi nadjev po želji

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera i kvasac pa pustite na toplom mjestu oko 10 minuta. U većoj posudi pomiješajte brašno, jaja, žumanjak i šećer. Dodajte kvasac s mlijekom i zamijesite tijesto. Kada tijesto poprimi oblik, dodajte 100 g na kockice nasjeckanog omekšalog maslaca pa zamijesite do kraja. Mijesite barem 10-ak minuta. Trebali biste dobiti mekano, ali kompaktno tijesto. U slučaju da je tijesto premekano, dodajte još brašna, ali nemojte pretjerivati. Dobiveno tijesto prekrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže, a za to vrijeme pripremite pekmez kojim planirate puniti buhtle.

Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na radnu površinu i premijesite. Pustite da odstoji još 15 minuta, a zatim ga razvaljajte na veliki pravokutnik debljine oko 1 centimetra. Režite ga na manje pravokutnike koje ćete zatim puniti. Na svaki dodajte žličicu nadjeva, uhvatite za krajeve, spojite i oblikujte čvrstu kuglicu. Kuglice posložite u posudu za pečenje i premažite otopljenim maslacem. Pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 30 minuta ili dok buhtle ne poprime zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 07:02