Jesen, šuma i gljive

Recept Tomislava Špičeka za teletinu s raguom od gljiva, palentom i hrskavim špekom

 Press
Doba je godine kada po dobar ručak možemo otići u šumu, ali i do najbliže SPAR i INTERSPAR trgovine

Jesen donosi predivnu transformaciju šuma - drveće se prekriva toplim nijansama crvene, narančaste i zlatne, a zrak postaje svjež i ispunjen mirisom otpalog lišća. No, osim vizualnog spektakla, jesen u šumi nudi neprocjenjivo bogatstvo za ljubitelje kulinarstva - gljive. Ovo je vrijeme kada šumsko tlo postaje prava riznica gastronomskih dragocjenosti, otkrivajući bogatstvo jestivih gljiva koje mogu obogatiti svaki tanjur.

Za sve one koji u jesenskim gastro specijalitetima žele uživati bez odlaska u šumu alternativa se nudi u svim SPAR i INTERSPAR trgovinama koje u svojoj ponudi imaju golem izbor namirnica uz koje svatko može odnijeti naziv chefa kuhinje. Kako bi lakše došli do te titule, pripremili smo jedan recept chefa Tomislava Špičeka.

image

Chef Tomislav Špiček

Vedran Peteh/Cropix/Cropix

TELEĆI FILE S RAGUOM OD GLJIVA I PALENTOM

Trebat će vam (za 4 osobe):

1 kg telećeg filea
100 ml suncokretova ulja
150 g maslaca
2 glavice crvenog luka
500 g SPAR Mix gljiva
4 dl milerama
1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
150 g špeka, narezanog na prutić
500 g DESPAR gotove palente
sol i papar

Priprema:

Teleći file očistite od žilica i masnoća te ga narežite na medaljone. Posolite i zapecite medaljone u tavi na pola količine suncokretova ulja i maknite sa strane. U tavu u kojoj ste pekli medaljone dodajte maslac i nasitno nasjeckani crveni luk. Na laganoj vatri pirjajte luk do zlatno žute boje. Potom dodajte gljive koje ste zamrznute oprali hladnom vodom. Pirjajte gljive dok ne ispari tekućina pa dodajte mileram, svježi peršin, sol i papar te kratko prokuhajte. Na ostatku suncokretova ulja popržite prutiće špeka dok ne postanu hrskavi. Izvadite špek iz tave pa na toj masnoći zapecite palentu narezanu na ploške. Poslužite na ovalu medaljone u umaku uz palentu i hrskavi špek.

Vrijeme pripreme: 40 minuta

image

Teleći file s raguom od gljiva i palentom

Press

Savjet: Teleće medaljone najbolje je poslužiti medium pečene. Medaljon od otprilike 100 g pecite 1 minutu sa svake strane u veoma dobro ugrijanoj tavi.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Hanza Medije i SPAR-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 12:07