U KUHINJI S DOBROM HRANOM

RECEPT DOBRE HRANE: Sarma s dunjama u listu kelja

 Marko Miščević
Već je odavno razbijen mit da je dunjama mjesto isključivo na ormaru, što je inače tradicija koju su s posebnim guštom na životu održavale žene u Slavoniji
800 g miješanog mljevenog mesa
1 žličica mljevene crvene paprike
100 g riže
3 češnja češnjaka
2 glavice luka
100 g suhe slanine
glavica kelja
6-7 komada dunja
sol
papar
suncokretovo ulje
100 ml soka od rajčice

Marko Miščević

Očistite glavicu kelja, odvojite listove koje je potrebno minimalno pola sata staviti u vruću vodu da omekšaju. Luk sitno nasjeckajte te lagano popržite na zagrijanom suncokretovu ulju. Kad je luk staklast, dodajte nasjeckani češnjak te kratko popržite i maknite s vatre. U veću posudu stavite mljeveno meso, rižu, crvenu papriku, sitno nasjeckanu slaninu, sol, papar, na kockice nasjeckanu dunju te ohlađeni poprženi luk. Sve sastojke dobro izmiješajte minimalno 15 minuta. Dobivenom smjesom punite listove kelja dok se ne potroše svi sastojci. Sarme složite u veću posudu, zalijte vodom da se sve prekrije i stavite da se kuha. Najprije na jaku vatru dok ne zakuha, a potom smanjite temperaturu i lagano kuhajte minimalno dva sata. Nakon tog vremena dodajte sok od rajčice i još kuhajte oko pola sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 12:50