Trebat će vam:
Recept za prhko tijesto:
4 žumanjka 125 g maslaca 1 vanilin šećer (burbon) 50 g šećera (povećajte dozu po želji) 250 g oštrog brašna (ako vam se tijesto lijepi za ruke povećajte dozu) prstohvat soli |
Nadjev:
300 g ovčje skute (za blaži okus uzmite kravlju) 125 ml mlijeka 3 žumanjka 120 g šećera 20 g škrobnog brašna 3 jušne žlice kandiranih komadića limuna korica 1,5 nešpricanog limuna 1 vanilin šećer |
Priprema:
Ta tijesto prvo pjenasto izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Potom dodajte maslac sobne temperature natrgan na komadiće, prstohvat soli i na kraju postupno dodavajte brašno istodobno gnječeći tijesto tako da smjesa prolazi kroz prste. Zatim izmijestite tjesto koje se ne bi smjelo ljepiti za prste. Ako se i dalje lijepi dodajte još brašna. Oblikujte kuglu i omotajte je u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem pola sata. Pecite na 200°C 20-25 minuta dok ne poprimi zlaćanu boju. U međuvremenu pripremite kremu. Zakuhajte mlijeko i mahunu vanilije (cijela mahuna ide na 0,5 l mlijeka). Žumanjke mutite sa šećerom, škrobnim brašnom i 1 vanilin šećerom. Kada mlijeko provrije, ulijte pažljivo polovicu mlijeka u smjesu od žumanjaka, brzo miješajući (da ne bi koagulirali žumanjci), a zatim sve zajedno vratite na laganu vatru 1 minutu dok se ne zgusne. Maknite s vatre, prelijte u drugu pa pustite da se potpuno ohladi. Ako ste u žurbi i želite prije dobiti kremu dodajte još žličicu škrobnog brašna. Kad se krema potpuno ohladila dodajte joj namrvljene skute, kandirane limune, 3 žlice mlijeka i 1 čep likera od limuna po želji ako želite intenzivniji okus. Naribajte limunovu koricu i sve promiješajte, ako vam nedostaje šećera, dodajte. Nadjenite ispečeno prhko tijesto i pecite još desetak minuta, pa sve posipaj krokantom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....