Ratatouille može biti glavno jelo ili prilog ribi i pečenom mesu.Francuski je specijalitet iz Provanse, a priprema se u pekaču ili zdjeli, a potom može stajati u frižideru i nekoliko dana.
Sastojci:
glavica luka dvije tikvice jedan manji patlidžan dvije veće zrele rajčice dvije žute ili crvene paprike 3 češnja češnjaka svježi bosiljak 8 žlica maslinova ulja žličica šećera žlica octa |
Priprema:
Prvo ogulite rajčice – pofurite ih kratko vrelom vodom, ogulite, i odvojite od sjemenki. Meso rajčice usitnite. Patlidžan, tikvice i papriku narežite na kocke veličine zalogaja. U velikoj tavi zagrijte dvije žlice maslinova ili biljnog ulja pa na njemu popržite patlidžane oko pet minuta. Isti postupak ponovite s tikvicama i paprikom, svaki put sa svježim uljem.
Povrće ne mora sasvim omekšati jer ćete ga kasnije još kuhati. Čuvajte ga na toplom, recimo pod aluminijskom folijom. Na još dvije žlice ulja zapecite sitno sjeckani luk i češnjak. Kad se zastakli, dodajte rajčice, šećer i ocat. Posolite i popaprite po ukusu. Pirjajte još pet minuta, pa u umak vratite povrće. Začinite usitnjenim bosililjkom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....