DANAS NE KUHAMO

Rajčica za doručak, krastavci za ručak: bez kuhanja, pečenja i gotovo u 5 minuta, evo što jedemo na +35 stupnjeva

I najbolje za kraj, za večeru poslužite ostatke od doručka i ručka, a nakon toga i sladoled za pripremu kojeg će vam trebati doslovno jedna minuta

Temperature se ovih dana penju iznad visokih 35 stupnjeva pa smo iz arhive odlučili izvući recepte koji ne zahtijevaju paljenje pećnice, čak niti stajanje za štednjakom, za koje će vam dovoljan biti i ribež ili blender, a istovremeno će vas zasititi. Pripremite rajčice, tikvice i voće po izboru, odvojite 5 do 10 minuta vremena i uživajte u ukusnim ljetnim jelima.

DORUČAK: RAJČICE

Jeste li znali da rajčicu možete naribati? Pan con tomate jelo je koje obožavaju Španjolci i poslužuju ga kako za doručak, tako i kao jedan od jednostavnih, brzo gotovih tapasa, a sve što vam za pripremu treba jest komad kruha, najbolje malo starijeg, rajčica i koji začin po želji.

Rajčicu prepolovite, naribajte u zdjelicu, dodajte malo maslinova ulja, sol i papar, a zatim ga rasporedite po kruhu. Ostavite koju minutu kako bi kruh upio sok od rajčice, a zatim uživajte. Ovo jelo će, naravno, biti ukusnije ako ga pripremite s kvalitetnim, slatkastim, najbolje domaćim rajčicama. Nama se najboljim izborom pokazalo volovsko srce. Ako za pripremu ovakvog doručka želite izdvojiti nešto više vremena, svakako razmislite i o receptu koji smo svojevremeno isprobali i sami, a koji, osim ribane rajčice, sadrži i začinsko bilje, inćune i nekoliko drugih dodataka. Također, uz ovaj tost možete poslužiti i tunu, sardine, pršut, mortadelu ili druge dodatke po želji.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić

RUČAK: KRASTAVCI

Nakon doručka, vrijeme je za ručak. Sve što će vam trebati za ovu hladnu juhu od krastavaca, osim samih krastavaca, su jogurt, maslinovo ulje, limun, sol i papar te kopar i peršin. Budući da se niti jedna namirnica ne obrađuje, priprema će vam oduzeti svega pet minuta, a najbrže ćete biti gotovi ako sve zajedno ubacite u blender. Ako vam blender nije pri ruci, krastavce možete i sitno nasjeckati te ih pomiješati s ostatkom sastojaka. Na kraju, dodati možete i malo ljute papričice. Recept donosimo u nastavku.

Trebat će vam:

1 svježi krastavac
300 ml čvrstog jogurta
1 žlica maslinova ulja
1 stručak svježeg kopra
sok 1/2 limuna
malo svježeg peršina
sol, papar

Priprema:

Ručno ili u blenderu nasjeckajte krastavce. Umiješajte jogurt, ulje, nasjeckani kopar, limunov sok i peršin. Začinite solju i paprom, a prema želji možete dodati i malo ljute papričice.

image
Berislava Picek/Cropix

VEČERA: VOĆE

Nakon što ostatke juhe pojedete i za večeru, u zamrzivač usput ubacite i voćku po želji. To može biti breskva, marelica, komadi lubenice ili, ako baš želite, ananasa, a iskoristiti možete i već smrznuto voće iz supermarketa. No, baš kao i što smo ranije rekli za rajčicu, ono koje ste ubrali sami ili kupili kod kumice na placu uvijek će biti još malo slađe.

Kada su voćke dovoljno ledene i tvrde, izvadite ih zamrzivača i naribajte u zdjelicu. Dodajte malo limunova ili soka od limete, a ako želite napraviti kremastiju varijantu, dodati možete i malo kondenziranog mlijeka. Poslužite odmah, dok je još dovoljno hladno, a ostatak voća vratite u hladnjak i koristite po potrebi.

Osim navedenih dodataka, ribanom smrznutom voću uvijek možete dodati i žlicu hladnog jogurta, slatkog tučenog vrhnja, javorov sirup ili med, ali i dodatke kao što su sjeckane pistacije i bademi, krokant i drugo.

image
Caochunhai/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:38